Ioan Deneș: "Pe termen mediu și lung în România trebuie să gândim o soluție alternativă de încălzire a locuințelor, pentru că oferta de lemn pe care noi o avem la dispoziție e mai mică decât cererea populației”

-A A +A

Ioan Deneș: Pe termen mediu și lung în România trebuie să gândim o soluție alternativă de încălzire a locuințelor pentru că oferta de lemn pe care noi o avem la dispoziție e mai mică decât cererea populației”
Ioan Deneș s-a întâlnit în Munții Apuseni cu cei care lucrează în sectorul silvic și le-a prezentat viitoarele modificări ale Codului Silvic, precizându-le că lemnele căzute în pădure în urma unor calamități, care stau nevalorificate de mult timp, vor putea fi folosite de populație.

”S-a constatat de către specialiști că există un volum de masă lemnoasă, aproximativ două milioane de metri cubi, cu preponderență lemn de foc, din rărituri, igienizări, care pe reglementările actuale ale codului silvic vor rămâne în pădure, adică nu vor fi exploatate (…) lucru care nu e benefic nici pentru pădure”, a spus Ioan Deneș pentru ziarul unirea.ro .

De asemenea, el a precizat că există în depozitele primare și rampe o cantitate de masă lemnoasă însemnată, circa 450.000 de metri cubi de lemn care nu poate fi valorificată pentru că este lemn care ar fi trebuit să fie cumpărat de populație.

”Există perioade ale anului când populația e mai interesată sau mai puțin interesată de a achiziționa lemn de foc (…) Iar lemnul este o resursă pe care nu poți să o ți la infinit în aceste depozite și rampe pentru că putrezește și nevalorificându-l la timp e o mare pierdere pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Apelor și Pădurilor.

El a precizat, apoi, că cele două milioane de lemn de foc din pădure vor fi deblocate, astfel încât să rămână la dispoziția populației.

”Am discutat cum deblocăm sectorul silvic și cum putem să valorfiicăm lemnul din pădure. Punctul de vedere al ministerului a fost că acest lemn deblocat din pădure și celălalt, parte de lemn de foc, care e reglementat în codul silvic, să rămână la dispoziția populației în continuare. Acest lucru se va reglementa prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Deja lucrăm în draft la el și cu comisia de agricultură, când va fi promulgată modificarea Codului Silvic de către președinte, vom ajunge la o formulă comună, la o formă comună a acestui regulament, astfel încât să păstrăm regula sfântă, pe care țin să o subliniez, lemnul de foc trebuie să rămână la dispoziția populației pentru că e o resursă de care trebuie să beneficiem toți”, a mai spus ministrul.

El consideră că prin aceste modificări va fi detensionată criza lemnului de foc, însă pe termen mediu și lungă România trebuie să gândească o soluție alternativă de încălzire a locuințelor.

”Pe termen mediu și lung în România trebuie să gândim o soluție alternativă de încălzire a locuințelor pentru că oferta de lemn pe care noi o avem la dispoziție e mai mică decât cererea populației de încălzire a locuințelor cu lemne”, a conchis ministrul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 1.8 steluţe (5 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

asta era problema,dupa ce s-a despadurit abuziv juma din Transilvania cu voia pesedului de l-ati si decorat pe schweighofer in 2004,n-or mai fi lemne pt muritorii de rand.pe termen scurt ce propui fata de pubela(nu ca te-ar baga cineva in seama)?mobila din rumegus pt romani (pal,sa sune mai bine) restul la export.istoria n-o sa va ierte

imaginea utilizatorului Vizitator

Domnul ministru ,
Ar trebui data o lege, prin care cei care au instalatie de gaz-metan, sa nu aiba voie sa foloseasca energia termica si pe gaz si cu lemne de foc . Valabil si invers , exceptia buteliilor mobile de gaz , pe care sa le poata cumpara oricine . Prea in unle zone ale tarii isi asigura energia calorica si cu lemne si cu gaz, iar altii n-au nimic , mai ales acuma cand efectiv padurile tzarii nu ne mai pot asigura energina exlusiv pe baza de lemn de foc .

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close