|

Legea Muntelui 2018, noi perspective şi speranţe pentru satele din zona montană şi locuitorii acestora

-interviu despre munte, realizat împreună cu scriitorul Dumitru Munteanu, membru al Consiliului Director al Forumului Montan din România și secretar al Filialei Bistrița-Năsăud a F.R.M

-A A +A

Legea Muntelui 2018, noi perspective şi speranţe pentru satele din zona montană şi locuitorii acestora
Reporter: Domnule Dumitru Munteanu, cum se potrivește un scriitor, director al Editurii George Coşbuc, cu oamenii muntelui și problemele lor? Sau, mai precis, de ce ați părăsit masa de scris pentru munte?

Dumitru Munteanu: Nu cred că mi-am abandonat dragostea vieții mele: scrisul, dimpotrivă. Venirea mea alături de oamenii muntelui s-a întâmplat firesc, prin împletirea a două iubiri: literatura și satul de munte cu oamenii săi, de la care mă revendic și eu.

R: Și totuși, cum anume s-a întâmplat?
D.M.: Concret, în 2015, mi-am reîntâlnit un fost concetățean și prieten cândva, dintr-un sat de la poalele Ineului, pe domnul Emil Iugan, pe atunci un tânăr absolvent de liceu ce a ales să crească oi și nu să facă pe funcționarul prin vreun birou; excelenta sa accensiune socială, ca manager economic și cunoscător al problemelor satului de munte purtându-l de la Șant în aula Academiei Române, alături de academicieni și specialiști eorpopeni în acest domeniu. M-am bucurat când drumurile noastre s-au intersectat iar și, mai ales, văzând că a rămas același spirit tânăr, avid de cunoaștere, devotat, și acum ca și atunci, satului de munte, oamenilor acestuia și, desigur, muntelui. Prin domnia sa l-am cunoscut pe domnul prof. univ. h.c. Radu Rey, iubitor fanatic și salvator al muntelui de la cooperativizare, actualmente președinte al F.M.R. Aceștia m-au rugat să mă raliez cauzei muntelui iar eu am acceptat imediat. Din acel an am devenit și eu luptător al armatei pașnice ce și-a făcut un scop în viață din renașterera satului de munte, eu ”luptând” așa cum știu și pot, cu ”pana” adică scriid și publicând circa 10 cărți de autor cu și despre munte, alte 8 reeditări ale cărților scrise de către intelectualii noștri din fostul și actualul ținut grăniceresc, întocmind proiecte pentru educația montană a copiilor și tinerilor munteni, adică tot ceea ce poate face un scriitor...

R: Ca observator al vieții sociale dar și lucrător în mass media, am urmărit și am scris despre activitatea Filialei B.-N. a F.M.R., cunoscând remarcabila activitate a acesteia. Proiectele Filialei și F.M.R au ”mișcat” lucrurile în acest domeniu, desfășurându-se o acțiune concertată ce, iată, a declanșat forțe parlamentare și politice, culminând cu proaspăta adoptată Lege a Muntelui...
D.M.: Fără să o consider o laudă exagerată, cred că Filiala din Bistrița-Năsăud a avut un rol deosebit, alături de F.M.R., CEMONT și Agenţia Naţională a Zonei de Munte, cu sediul în orașul Vatra Dornei, conduse, primele două de reputatul profesor, domnul Radu Rey iar cea de a treia de un specialist și iubitor al Muntelui, directorul acesteia, domnul Lazăr Latu, un om devotat trup și suflet muntelui, comunităților montane. Dar, cum spuneam, semnalul a fost dat de Bistrița-Năsăud, printr-un om devotat pînă la încăpățânare muntelui și satului de munte, căruia i-am fost alături mereu, domnul Emil Iugan, împreună cu alți câțiva membri ai Filialei.
Alături de noi au fost mereu domnul ministru Petre Daea, un om adevărat, profund dedicat agriculturii românești, neobosit la cei 64 pe care îi are și colegii domniei sale din MADR dar și oameni politici din județul nostru, începând cu președintele Radu Moldovan, vicepreședinții, prefectul și subprefectul, parlamentarii noștri, primarii, indiferent de culoarea politică. Toți am pus umărul, am descâlcit hățișurile legislative, am spulberat reticențele unora și am încercat să aducem oamenii muntelui în inimile altora. Și astfel a apărut o Lege a Muntelui, căreia i s-a simțit din plin și mereu nevoia!

R: Credeți că Legea adoptată în urmă cu aproape o săptămână este una bună? Va satisface ea necesitățile revigorării satului de munte?
D.M: Credința mea este că Legea Muntelui este bună și utilă pentru declanșarea unei acțiuni complexe de revigorare a Zonei Montane din România, dar am convingerea că este încă perfectibilă. Să nu uităm că Legea jalonează doar un drum, sprijinindu-l prin norme legislative și financiare, realizarea doleanțelor muntenilor, cum ar fi oprirea hemoragiei locuitorilor satului spre alte zări și profesii, crearea unităților economice și industriale ale creșterii animalelor și prelucrării produselor acestora, retrezirea sentimentului de dragoste pentru sat și munte în inimile copiilor și tinerilor, ridicarea condițiilor de viață în comunitățile montane (electrificare, șosele, apă curentă, asistență medicală-spitale, școli și multe, multe altele) la un standard demn de civilizația mileniului III, depinde tot de ei, de oameni, de munteni și nu de 50-60 de file scrise și de un grup (mai mare sau mai mic) de funcționari, parlamentari, guvernanți, unii adevărați specialiști, alții, din păcate, pentru care muntele și oamenii săi nu constituie decât un neant, ceva pentru care trebuie să aloce banii ce se puteau folosi în alte zone, ce se hrănesc de la supermarket iar satul de munte este un gen de pustiu mai mult sau mai puțin verde iar locuitorii comunităților montane, sunt niște oameni ce miros a oaie, a porc și a vacă, adică put, sunt anacronici și este bine să-i vezi cât mai rar și, dacă se poate, la televizor. Sau nici măcar acolo.
Legea Muntelui conține prevederi legislative și norme clare și precise. Acestora li se adaugă un număr -deocamdată- de 6 legi în curs de aprobare, la Senat și Camera deputaților, împiedicate ici-colo de diverși funcționari, asemănători categoriei despre care am vorbit. Aceste inițiative legislative sunt:
1.Programul de încurajare a investițiilor din zona montană. Are propusă spre alocare 153.000.000 euro. Este aprobat de Senat și propos spre finalizare în sept. a.c. Bugetul se asigură de la Bugetul de Stat prin MADR. Ca și celelalte inițiative, conțin condițiile de finanțare. Beneficiarii privați ce sunt eligibili, valoarea ajutorului de stat și perioada de depunere a cererilor de finanțare.
2.Program de investiții pentru înființarea Centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii. Are o valoare propusă de 5.000.000 euro și a fost adoptat de Senat. Teremen de finalizare sept. 2018.
3. Program de investiții pt. înființarea Centrelor de colectare de lapte în zona montană. Valoare: 60.000.000 euro. Este adoptat de Senat și Camera deputaților.
4. Program de investiții pt. înființarea Centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure și plantelor medicinale. Valoare: 66.000.000 euro. Adoptat de Senat și propunere de adoptare la Camera deputaților.
5.Program de investiții pt. înființarea Centrelor de sacrificare a animalelor în Zona Montană.Valoare: 15.000.000 euro. Adoptat de Senat. Propus spre adoptare de Camera deputaților.
6. Program de investiții pentru înființarea stânelor montane. Valoare: 7.000.000. euro. Adoptat de Senat. Raport de adoptare la Camera deputaților.

R: Prevederile legislative și programele de finanțare par extraordinare. Mă întreb dacă se vor și realiza.
D.M. Nu ne permitem să ne îndoim de aceasta. Nu numai pentru că niciodată în istoria Zonei Montane nu s-au luat asemenea măsuri și nu s-au prevăzut atâția bani. Mai sunt și alte prevederi benefice, cum ar fi introducerea unei noi discipline de învățământ pt. clasele mici ”Educație montană”, înființarea de ferme didactică pt. elevii din mediul urban și rural, înființarea unor școli, prin CEMONT-INGE-Academia Română de pregătire a tinerilor din zona montană ca lucrători agricoli, etc. Binențeles că așteptarea este uriașă. Dar nu aș vrea să se creadă că numai F.M.R și Filiala acestuia din BN va reuși să transpună în viață această Lege. Dacă Filiala F.M.R. condusă de dl Emil Iugan (autor și susținător financiar), adică o mână de oameni împreună cu alți câțiva de la ANZM și F.M.R. au reușit să impună Proiectul lânii încât să fie cuprins într-o Lege de aplicare, Proiectul brânzei de Ardan, și alte câteva, atunci cum să nu impunem realizarea unei Legi vitale pentru câteva milioane de oameni?! Un rol deosebit revine în această acțiune de masă (27 de județe ale României!) aleșilor noștri: primarii și consiliile locale. Voi, domnilor, aveți cea mai mare putere de a influența și a aduce spre munte (nu numai în excursii și în weekend!), spre nevoile comunităților montane, spre renașterea satului de munte, pe cei cărora le-dat și adus voturi: parlamentari și guvernanți. De aceea lansăm spre voi o chemare: Veniți alături de F.M.R! Veniți alături de cei care v-au dat voturile lor pentru funcțiile ce le aveți! Nu-i uitați! Nu-i părăsiți! Viața lor și a Muntelui este în mâinile voastre! Lăsați-o să vă pătrundă și în inimi și luptați pentru comunitățile voastre, așa cum ați luptat pentru visurile voastre. Dumnezeu să ne ajute!

 

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close