Cod Roşu în Munţii Călimani. 11 turişti “rătăciţi” şi găsiţi în timp util!

-A A +A

Cod Roşu în Munţii Călimani. 11 turişti “rătăciţi” şi găsiţi în timp util!
foto: ISU Bistriţa
foto: ISU Bistriţa
  E vorba doar de un complex exerciţiu tactic executat miercuri de două Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă, Bistriţa-Năsăud, respectiv Suceava, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, Serviciul Public Salvamont Bistrița - Năsăud, Serviciul Public Salvamont Suceava, Jandarmeria Bistrița – Năsăud, Ocolul Silvic Tiha – Bîrgăului, Ocolul Silvic Bistrița – Bîrgăului și Rezervația Națională Munții Rodnei.

  Toate aceste unităţi de intervenţie şi salvare au au gestionat, conform scenariilor, trei situații tactice.

  Situația tactică nr.1: În data de 07.08.2018, ora 21.00, în punctul de conducere al I.S.U. Bistrița – Năsăud, se primește din partea Administrației Naționale de Meteorologie, avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, COD PORTOCALIU, în zona montană înaltă a județului. În situația dată, în unitate s-a activat grupa operativă, iar C.J.C.C.I trece la faza de activare parțială.

  Situația tactică nr. 2: În data de 08.08.2018, ora 06.00, în punctul de conducere al I.S.U. Bistrița – Năsăud, se primește din partea Administrației Naționale de Meteorologie, avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, COD ROȘU, în zona montană înaltă a județului. În aceste condiții, se trece la activarea totală a C.J.C.C.I.

  Situația tactică nr. 3: În data de 08.08.2018, ora 08.03, un apel la 112 anunța că în Munții Călimani – Masivul Bistricior, mai mulți turiști au fost surprinși de fenomenele meteo periculoase și sunt în imposibilitatea de a se mai deplasa spre locurile de refugii și/sau adăpost. Din primele informații primite, s-a constatat faptul că printre victime se află și cetățeni străini. Imediat spre locul indicat au fost trimise forțe și mijloace pentru asigurarea intervenției, și au fost formate echipe mixte de căutare - salvare terestere și aeriene.

  În sprijinul aerian a fost solicitat un echipaj al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca care a executat, cu un elicopter tip MI-17 misiunea de căutare - salvare și recuperare rapidă a celor 11 turiști rătăciți în munți.
  Scopul exercițiului a fost de a verifica capacitatatea managerială și operativă privind gestionarea situațiilor de urgență manifestate în zona de competență a I.S.U.J. Bistrița-Năsăud.
  Prin intermediul acestor exerciții s-a dorit evaluarea obiectivă a modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante.

   

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close