Daniel Suciu: Până la urmă stimați liberali…vreți sau nu Referendum pentru familie?

-A A +A

Daniel Suciu: Până la urmă stimați liberali…vreți sau nu Referendum pentru familie?
Deşi are un protocol încheiat cu Coaliţia pentru Familie, PNL a încercat să amâne convocarea referendumului pe tema schimbării definiţiei căsătoriei în Constituţie.

În acest context, şeful grupului PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, s-a întrebat retoric, dacă PNL îşi doreşte, cu adevărat, acest referendum: „ Până la urmă stimați liberali…vreți sau nu Referendum pentru familie? Asumat, nu doar povești de adormit copiii. Înțeleg că patronul spiritual, a se citi președintele Iohannis, nu vrea…dar voi? Voi cei care aveți semnat protocol cu Coaliția pentru Familie, dar care în Camera Deputaților ați tergiversat cât ați putut acest demers. Voi, care aveți secretar general un om ce spune peste tot că prețuiește valorile creștine, dar în Senat azi v-ați abținut din nou. Voi, totuși, partid pretins serios…când aveți de gând să ieșiți din ipocrizie? Nu ne mai vindeți gogoși cu proceduri, că nu vă mai crede nimeni! Noi vrem referendum în 7 octombrie, voi în continuare nu vreți în fapt. Vorbele nu se pun!”, scrie Suciu.

Reamintim că:

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, marţi, cu 12 voturi pentru şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Senatorii PNL şi USR s-au abţinut.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi “pentru”, 22 “împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.
Motivul abţinerii este explicat pe Facebook de Alina Gorghiu, chiar preşedintele PNL de la momentul semnării protocolului cu Coaliţia pentru Familie. Astfel, liberalii susţin că s-a încălcat procedura şi cer reluarea acesteia. Cu alte cuvinte, să se anuleze şi votul favorabil dat în Camera Deputaţilor pe legea de modificare a Constituţiei.

Astăzi, în Comisia Juridică a Senatului, s-a discutat proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituție. Dezbaterea a fost una legată de procedură, iar PSD deliberat încalcă iar Deciziile CCR.

“Votul PNL a fost de abținere. Abținerea este argumentată: PSD nici nu dorește această revizuire, doar politizează un subiect sensibil pentru români și care generează o controversă în societate. Strategia PSD este evidentă, având în vedere că acest proiect de revizuire a Constituției nu respectă decizia 431/21 iunie 2018 în care se precizează clar: “nu există niciun motiv ca, prin intermediul regulamentului parlamentar, să se conceapă în privinţa procedurii de revizuire a Constituţiei o nouă filozofie a sesizării Camerelor după modelul art.75 şi următoarele din Constituţia revizuită sau împrumutând elemente din cadrul acestei proceduri. Din contră, procedura parlamentară de revizuire a Constituţiei este una distinctă, cu un regim juridic propriu, diferit de cel ce caracterizează bicameralismul diferenţiat aplicat în privinţa legilor organice şi ordinare”. Un argument suficient de puternic și de pertinent ca PNL să pledeze în plenul Senatului pentru respectarea procedurii, pentru a relua procedura legislativă conform deciziei CCR”, scrie Gorghiu pe Facebook.

 

 

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Da ce nu-i clar ma... ? "Famila " este una si " casatoria " este cu totul ALTA .
DESTUL DE CLAR SCRIE IN CONSTITUTIE CA IN ROMANIA CASATORIILE SUNT DOAR INTRE UN BARBAT SI O FEMEIE . PUNCT. CE NU-I CLAR ?
Familia, este comuniunea de persoane, indiferent de rasa, sex, varsta ori generatie a vietii, care traiesc si isi administreaza impreuna locuintza si tot ceea ce le apartine , fie in sens biparental sau monoparental, de ascendenti ori descendenti sau claterali... si indiferent ca sunt ori nu casatoriti sau rude intre ei sau ba .
Daca modificati si veti spune ca " Familia se intemeiaza pe casatoria livber consimtita dintre un barbat si o femeie "... inseamna ca nu veti mai recunoaste ca familie pe cei care se nasc infara casatoriei ...si ma gandesc cum o sa le spuneti acestei categorii de persoane , avand in vedere ca este legiferata si recunoscut si concubinajul dintre persoane , cu ascendentii sau descendentii acestora .
Deci, nu va mai luati dupa propunerile de " popa beat " ca n-are nici un sens. In Romania casatoriile dintre persoane de acelasi sex este interzisa si cu asta basta ! Nu mai cheltuiti banii publici, pentru tot felul de consultari intitziate de tot felul de " na.ta.rai politici " si gasiti-le alte intrebuintzari mai bune si mai eficiente !

imaginea utilizatorului Cititor

No asa ma... mai fu*eti niste banii publici, asa... sa dati satisfactie la niste idei de " popa beat " ! N-are nimeni nimic impotriva " formularii noi "... propuse pentru modificarea Constitutiei in aceasta problema, dar n-ati precizat cum se vor numi familiile care vor avea copii prin concubinaj , ca potrivit Codului civil si Codului familiei, este legiferata aceasta metoda de convietuire, administrare si gospodarire a bunurilor comune ?!
Totodata... cei care traiesc si convietuiesc impreuna intr-o anumita locatie , in calitate de ascendenti , descendenti sau colaterali si isi administreaza in comun bunurile, ... cum se numesc ma ... ?
Maaaa... numa nu va crapa capul de " idei tampite " . Pe moment ce sunt interzise casatoriile dintre persoane de acelasi sex, ce relevantza mai avea si acesta ideie ... repet... de " popa beat " ca de la ei au venit ideile astea tam.pite sa mai azvarlim aiurea o foarte importanta suma de bani ptr acest REFERENDUM , ca nu-ti da nimeni bani din viata particulara ?!
Dati-le ma bani pe tot felul de catedrale si faceti-le jocurile lor de Foarte Fericiti ai Neamului ! Daca era dupa mine, as fi facut acest referendum , taindu-le banii din fondurile destinate Catedralei Neamului ( ca oricum nu al intregului "neam " romanesc este ... pe moment ce nu toti sunt ortodocsi ) .
Mai bine faceati doua siruri de "conationali " , pe cei din "dreapta politica " pusi in randul 2 si pe cei din "stanga politica " in randul nr 1 si la " comanda " domnului presedinte Iohannis, fiecare " rand " sa le traga cate un sut in c*r celuilalt " rand " daca tot n-aveti ce face altceva si tot asa, cand unul cand celalalt pana v-ati fi saturat de toate aceste idei ta.m.pite !
Maaaa... noua in Romania, nu ne trebuie nici un fel de " Razboi " ca-l avem pe al nostru !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close