Un referendum politic, nimic altceva

-A A +A

Un referendum politic, nimic altceva
„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Aceasta este întrebarea la care urmează să răspundă cetățenii cu drept de vot, la referendumul organizat de Guvern în zilele de 6 şi 7 octombrie. La întrebare se răspunde prin „da” sau „nu”. Prin urmare, cu ce să fie sau să nu fie de acord cei care se vor prezenta la data precizată în fața urnelor? Ce prevede Legea adoptată de Parlament pentru revizuirea Constituției României într-un anumit segment al ei? Câți dintre cei care se vor prezenta la referendum știu sau vor ști conținutul clar al respectivei Legi la care se face trimitere?
Să presupunem că la urne, în zilele de 6-7 octombrie a.c., se vor prezenta şase milioane de alegători. Cum vor vota acești șase milioane de alegători? Pe ce opțiune vor pune ștampila cetățenii români, atâta vreme cât întrebarea din buletinul de vot nu este lămuritoare?
Bănuiesc că majoritatea dintre cei care se vor prezenta la urne, vrând-nevrând, vor întreba membrii comisiei din respectiva secție de vot cum să voteze. Se subînțelege că membrii comisiei vor răspunde: Pe „da”, maică! Pe „da”, domnule! Ce nu este clar? Astfel, la finalul referendumului, la numărătoarea voturilor se va constata că cei prezenți la vot, în proporție de 90 la sută, au votat „pentru” revizuirea Constituției în conformitate cu o lege adoptată în Parlament. Care lege?, vine din nou întrebarea, deoarece pe buletinul de vot nu este nimic clar...
Ce rezultă din această suită de întrebări?
În primul rând, rezultă că Referendumul din data de 6-7 octombrie 2018 este organizat inutil, fiindcă din start se știe că cetățenii români vor fi de acord cu întrebarea pusă în buletinul de vot, chiar dacă această întrebare nu este clară. Din start se știe că românii sunt de acord cu revizuirea Contituției României, indiferent în care segment, așa, pentru că de multă vreme pe toate posturile de televiziune și radiouri, în ziare și pe internet s-a susținut și se susține ideea unei revizuiri a Contituției. Ce anume să se revizuiască din textul Contituției, e altă chestiune. Important este să se revizuiască!
Tot de la bun început se cunoaște că românii sunt pentru ca familia românescă să aibă o formă tradițională. Adică, familia să fie compusă dintr-un bărbat și o femeie. Ce este așa de greu de priceput?
Dacă alții, alte persoane, au alte opțiuni în această privință, îi privește. Pentru nu știu câte sute de mii de cetățeni cu alte opțiuni cu privire la componența familiei, adică, în accepția lor, a unei familii formată din soți de același sex, este cazul organizării unui referendum? Și nu este vorba doar de organizarea acestui referendum, cât de cheltuielile programate pentru organizarea lui! Cheltuieli inutile, care nu folosesc nimănui!
Adică nu, greșesc. Utilitatea acestui referendum este doar, numai și numai, în beneficiul Partidului Social Democrat (PSD). PSD a pus la cale acest referendum pentru a-și număra (din nou) susținătorii la nivel național. Atât și nimic altceva. Faptul că această numărătoare se organizează pe cheltuiala publică este pur politic, pentru întărirea PSD, nicidecum pentru întărirea familiei, nici a Bisericii.
În aceste condiții, pentru a ocoli factorul politic atât de nociv manifest în zilele noastre, adică în prezent, cel mai cuminte pentru români este să nu se prezinte la vot.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului ioan rus

Serios, domnu?

imaginea utilizatorului Vizitator

Domnule Ratiu,

Întrebarea pe care ați menționat-o, cea care va apărea pe buletinele de vot este o întrebare standard reglementată de articolul 7 aliniatul (1) din Legea 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Aceasta va apărea pe orice buletin de vot, la orice referendum, indiferent de tema acestuia și de partidul majoritar de guvernare. Cred că e clar.

Nu vreau să cred că întrebarea scrisă în articol: "Ce prevede legea adoptată de Parlament?" precum și celelalte, scot în evidență neputința dumneavoastră de a documenta un articol de 500 de cuvinte.

Proiectul de lege se poate găsi pe site-ul Camerei Deputatiilor la următorul link:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/cd127_17.pdf

Iar legea adoptată în aceeași formă pe 18 Septembrie a.c.
https://ziarharghita.ro/wp-content/uploads/2018/09/42286066_561674210930...

Sunt de acord că întrebarea va naște confuzii în rândul cetățenilor, dar dumneavoastră, ca publicist, aveți onoarea de a face cunoscut ce prevede legea adoptată de Parlament, si nu de a încâlci mințile cititorilor dumneavoastră.

E ilogic și total nepotrivit să declarați că referendumul e total politic și să îndemnați la neprezență la vot din această cauză. E ca și cum ați spune că nu vizitați Transfăgărășanul din cauză că a fost făcut de și în regimul comunist.(parafrazând pe Mihai Neamțu)

Acest referendum e apoliltic si este un semn al democrației. Mergeți la vot!

Nota1: Nu împărtășesc deloc valorile d-lui Dragnea, sunt împotriva PSD și a multor reprezentanți incapabili din acest partid și din alte partide. Jocul făcut de Dragnea acum, e același cu cel de la înmormântarea Regelui Mihai. Marea majoritate a românilor au empatizat cu acest moment, hop și Dragnea în primul rând la funerarii. Când românii empatizează cu familia tradițională, hop și el să o susțină. Cred că v-ați prins de mișcare.

imaginea utilizatorului Marius Vasile Chiuzan

Coalitia pentru Familie si Platforma Impreuna fac urmatoarele precizari:

Initiativa noastra de revizuire a Constitutiei Romaniei nu are nicio legatura cu vreo formatiune politica. Nu suntem si nu am fost la remorca niciunui partid. Demersul nostru nu este in niciun fel legat de PSD sau de guvernarea PSD. Protocoalele semnate cu PSD, PNL si ALDE nu au vizat decat obtinerea sprijinului parlamentar pentru adoptarea legii de revizuire a Constitutiei Romaniei.

Am respins si respingem confiscarea politica a initiativei noastre. Exprimarea publica a sustinerii demersului celor 3 000 000 de cetateni romani, inclusiv de catre actori politici, nu poate fi considerata o incercare de confiscare politica. De altfel, legea de revizuire constitutionala nu a putut trece decat cu votul mai multor partide de la putere si din opozitie.

Organizatorul referendumului este Guvernul Romaniei, nu PSD. Cine considera ca structura politica a guvernului este un impediment pentru votul la referendum, va trebui sa fie consecvent si sa boicoteze si alegerile de anul viitor organizate de acelasi guvern. Ceea ce este, evident, absurd.

Votul transpartinic din Parlamentul Romaniei demonstreaza clar ca nu putem vorbi de o confiscare politica a initiativei noastre. Referendumul este al cetatenilor romani care au semnat pentru initiativa cetateneasca si al celor care vor veni la vot, indiferent cum vor vota.

Tema referendumului este protectia constitutionala a definitiei casatoriei, deci nu vom vota pentru sau impotriva vreunui partid politic, pentru sau impotriva vreunui lider politic. Votul pe care il vom da este pentru pastrarea firescului vietii noastre si a copiilor nostri. Orice alta intelegere a organizarii referendumului este viciata de interese meschine.

Atacurile si defaimarea continue la adresa milioanelor de cetateni romani care si-au dorit referendumul demonstreaza nivelul de violenta si vulgaritate excesiva la care s-a ajuns in societatea romaneasca. Deplangem aceasta situatie si ii incurajam pe toti sustinatorii referendumului sa nu dea curs niciunei tentatii de a raspunde cu aceeasi moneda.

Deplangem si condamnam campania agresiva impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, dusa de activistii radicali ai ideologiei de gen, campanie acceptata si promovata chiar de unele institutii de presa.

Atragem atentia opiniei publice ca ideologia de gen este o realitate curenta, a carei prezenta este deja vizibila in manuale si texte auxiliare destinate sistemului public de educatie.

Dumnezeu sa ocroteasca Romania!

imaginea utilizatorului Cititor

Pentru acest " Marius Chiuzan " .
Stimate domn, atunci , daca este cum spui dumneata, puneti la Referendum intrebarea " Diriti sa fie aprobate casatoriile intre persoane de acelasi sex ? " DA sau NU .
Nu vedeti ca bateti "campii " cu ideia ca "Familia " chipurile este doar cea intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie ? Dupa ideile voastre tam.pite si in contradictie cu legea civila si cu cea de dreptul familiei, inseamna ca nimic altceva nu mai este "familie " de acuma incolo, decat numai acolo unde exista un barbat si o femeie, casatoriti si care au copii , iar toate celelalte familii de ascendenti, descendenti sau pe cale colaterala ( frati, surori, nepoti aflati in grija ... ) , daca nu au fost dintre un barbat si o femeie casatoriti, NU MAI CONSTITUIE FAMILIE ? Mai na.rozilor , nu va este rusine ?

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close