Dictatura majorității

-A A +A

Dictatura majorității
Orice partid, orice formațiune politică ajunge la guvernarea unei țări în urma unui succes în alegeri. De regulă, alegerile pentru un viitor politic se desfășoară după precepte democratice. Asta este o regulă, cel puțin în Europa. Partidul Social Democrat (PSD) a câștigat detașat în alegerile locale și generale organizate în urmă cu trei ani. Astfel, PSD – sprijinit de partide-balama (formațiune politică de tip cișmea, care se alătură întotdeauna partidului cel mai puternic, câștigător în alegeri), ca ALDE și UDMR – a ajuns să guverneze după bunul plac. Așa consideră și declară în toate împrejurările: „Am fost investiți cu putere pentru a pune în aplicare programul lansat în timpul campaniei electorale. Puterea ne-a fost acordată de o majoritate care nu poate fi contestată”.
Este adevărat, nu contestă nimeni această majoritate. Numai că, după modul cum PSD a implementat părți din programul de guvernare, constatăm cu stupoare că asistăm la impunerea unei dictaturi a majorității generate de votul politic, democratic. Dincolo de mărunțișuri aplicate și puse în practică, asistăm la eliminarea din programul Guvernului a oricărui tip de investiție în economia țării. În schimb, țintele preferate ale PSD au devenit Justiția și lupta împotriva corupției. Justiția a fost transformată într-o instituție de fațadă și politizată în toate pârghiile ei. Lupta împotriva corupției a fost transformată într-o luptă cu un organism care nu există, în lupta cu „imaginea” unei existențe, în confruntarea cu numitul stat paralel. Corupția a fost transformată într-un termen care desemnează comiterea unor fapte ilegale, grave, de nivel înalt, dar care nu se mai știe cu exactitate dacă vor fi sau nu corectate, condamnate, cu atât mai puțin să fie stabilite termene de punere în fapt a unor hotărâri judecătorești. Există procese mari, de nivel național, pe rol, vechi, nefinalizate de ani de zile. Corupția, indiferent de natura ei, de nivelul fraudelor constatate, a fost trecută în rândul faptelor ilegale, la fel cum este hoția din buzunare sau găinăriile. Există furturi din avutul obștesc, al țării, încă nepedepsite, violuri comise cu câțiva ani în urmă încă nepedepsite penal, jafuri organizate ale căror dosare încă nu au ajuns pe masa judecătorilor.
Guvernarea după bunul plac practicată de PSD a impus în zona guvernamentală și parlamentară dezinteresul pentru problemele reale ale țării, incompetența profesională și mediocritatea intelectuală ale unor factori de decizie. România se confruntă cu probleme politice, sociale, economice, financiare nerezolvate; multe dintre acestea, nici măcar abordate.
De natura acestor neajunsuri în care se zbate România nu este de vină marele flux de emigrări din țară, așa cum se tot spune prin Parlament și Guvern, prin mediile care se ocupă de educație, ci situația deplorabilă în care a fost adusă națiunea. Cum spunea cineva: românii nu părăsesc țara pentru că dincolo, în Europa/America, este mai bine, ci pentru că în România este din ce în ce mai rău.
Responsabilă de natura acestor neajunsuri în care se zbate România este Opoziția politică. În Parlament nu există o Opoziție organizată. PNL și USR par a fi formațiuni politice de formă. Asemeni, PMP. Membrii lor se comportă exact după programul cu care au ajuns să fie parlamentari: „Ne-am atins ținta! Suntem parlamentari! Suntem printre elite!”. Cam atât. PNL se zbate de mama focului pentru a răzbi în „lupte” lipsite de importanță națională, fără să aibă în frunte un lider care să producă încredere și forță. USR se zbate în probleme minore, tot așa, în lipsa unui lider carismatic. Aceste două/trei formațiuni care cică sunt de Opoziție, prin toate acțiunile lor declarate împotriva PSD, mai mult ajută PSD să se întărească și să poată declara în orice împrejurare că: „Iată, noi suntem forța! Majoritatea întotdeauna este de partea noastră! Avem dreptul să guvernăm, pentru că avem în spate milioane de voturi care ne-au sprijinit și ne sprijină!”.
O guvernare care nu are o Opoziție politică clară, coerentă, fermă, are tendința să afecteze limitele democrației și să le modifice în interes propriu, încălcând toate preceptele unui stat de drept. Nici PNL, nici USR nu sunt formațiuni politice care să se impună în fața unui electorat căruia acum, la un referendum despre viitorul familiei, nu i se spune clar pentru ce este chemat la urne. Pe buletinul de vot nu există referire la „familia românească”, ci la o Lege votată nu știm când, acum câtăva vreme, în Parlament.
Întotdeauna când a fost sau este vorba despre o „chestiune delicată”, fie legislativă, fie adusă de Guvern către populație, cu scop populist, vine cineva, din partea Parlamentului, din partea Guvernului, din partea unui minister, și argumentează: „Doar așa sunt și prevederile din Uniunea Europeană. Așa sunt și prevederi ale Comisiei Europene. Așa prevede și legislația din Germania... Așa este legiferat de către Parlament. Citiți legea!”, și tot așa. Cu astfel de argumente, care trimit pe elector, pe bietul alegător, să citească pe Google prevederi legislative, în vigoare pe hârtie cosmică, pentru ca să fie în cunoștința problemei puse...
Să fim serioși! Vorba lui Arghezi: Dragă, una vorbim și alta fumăm!
E vorba de o întreagă debusolare politică, din care PSD va câștiga mult credit electoral. O validare a dictaturii majorității, aflată acum în plină acțiune.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Pai, niciodata, nici un partid nu va putea castiga majoritatea in alegeri si intotdeauna, vor trebui facute " uniuni politice " pentru a putea guverna , daca nu cumva se va naste " partidul unic conducator " ca-n vremea " mitraliatului " si care sa puna " piciorul in pragul poporului neguvernabil " ... sa ia fraiele , scorbaciul si bota si ca conduca la fel de " bine " ca-n vremurile apuse si care ne trezesc profunde amintiri nostalgice !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close