Tensiuni la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu” și ”Andrei Mureșanu” - Guvernul a interzis învățătorilor care aparțin minorităților naționale să mai predea ore de Limba și literatura română.

Ordonanța 9/2018 aduce tensiuni și frustrări în învățământul românesc, așadar și în cel bistrițean. E vorba de o decizie a Guvernului Dăncilă care interzice învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv.

-A A +A

Tensiuni la Colegiile Naționale ”LIviu Rebreanu” și ”Andei Mureșanu” - Guvernul a interzis învățătorilor care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română.
În acest context, părinții elevilor din învățământul primar care frecventează cursurile claselor cu predare în limba germană sau maghiară de la Colegiul Național ”LIviu Rebreanu”, respectiv ”Andrei Mureșanu” spun că nu vor mai aduce copiii la școală și vor picheta cele două colegii dar și Inspectoratul Școlar Județean.

O primă poziție a luat deputatul USR, Cristina Iurișniți. Ea spune că
a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

” În luna august, prin Ordonanța Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv. Aceste dispoziții ale Ordonanței 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a școlilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului școlar, zeci de unități de învățământ cu predare în limba maternă.
Totodată, modul ales de Coaliția PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituțional prin încălcarea în repetate rânduri a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor și prin nerespectarea atribuțiilor Guvernului în ceea ce privește legiferarea în domeniul organic. Ordonanța simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educației, aceasta din urmă fiind o lege organică. Și în ceea ce privește respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaților, fapt care încă o dată evidențiază slaba pregătire și competență a actualei guvernări, dar și complicitatea și abuzurile Puterii”.


,,Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările drepturilor constituționale ale minorităților naționale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanța 9/2018 la Curtea Constituțională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale și nu pot permite Guvernului să bulverseze învățământul românesc la începutul noului an școlar”, a conchis Iurișniți.

 

 

 

 

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Ma.... n-ati gresit ? Se interzice sa mai predea in limba lor materna, nu in limba nationala ( romana ) . Cred ca ati gresit formularea ... Cum sa interzica cineva invatzarea limbii romane ? ( Ori... iara Viorica asta este de tot ... r***...l cu gafa comisa ! ) " Dăncilă care interzice învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. " ??????????????????

imaginea utilizatorului Cititor

No ma ca am priceput. Guvernul vrea ca orele de limba romana, sa fie predate exclusiv de catre persoane apartinand nationalitatii romane , nicidecum cei care nu sunt romani si apartin de alta nationalitate ... Cica " aia " nu ar avea calitatea morala sa faca acest lucru ...
Ma, iara ceva nu-mi suna bine . Cum adica, aia sunt niste tampiti ? Ce legatura are nationalitatea cu nivelul de educatie si cultura ? Te crucesti cate " ghidusii " comit astia de la guvernare... !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close