|

Militarii bistrițeni aduc zâmbete pe chipul copiilor afgani

-A A +A

Militarii bistrițeni aduc zâmbete pe chipul copiilor afgani
  Unele dintre cele mai importante activități pe care le desfășoară, în aceste luni, în Afganistan, militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” din Bistrița sunt cele de antrenare a liderilor locali din comunitățile afgane pentru a avea sprijinul acestora pe timpul desfășurării misiunilor. În schimbul sprijinului pe care îl oferă aceste comunități sărace, militarii caută să ajute, în măsura posibilităților, la soluționarea unora dintre numeroasele probleme prezente în satele din Afganistan, țară sfâșiată de ani de zile de războaie interne și terorism. Aceste probleme includ, printre altele, lipsa îmbrăcămintei și a rechizitelor copiilor care frecventează, chiar și în aceste condiții, școlile afgane.

  Zilele trecute, militarii bistrițeni au ajuns în localitatea Sharif unde s-au întâlnit cu liderul local denumit ,,Malik”, dar și cu mai mulți copiii cărora le-am împărțit rechizite și haine, aducându-le zâmbete pe chipurile brăzdate, mult prea devreme de greutățile vieții. Despre modul în care s-a desfățurat întreaga activitate, a transmit din teatru de operații, ofițerul de presă al Batalionului 812, căpitan Andreea Bîrzu.

   ,,Sharif se află la mai puțin de 10 kilometri distanță de bază, iar militarii români au ajuns în scurt timp la marginea satului, unde au pus în aplicare tehnicile și procedurile specifice pentru asigurarea perimetrului localității, pentru ca întâlnirea cu liderul să se desfășoare în cele mai sigure condiții.
  După luarea tuturor măsurilor de siguranță a venit și malik-ul însoțit de mai mulți copii. Acesta este foarte mândru de satul pe care îl conduce. Își aduce aminte că acum câțiva ani nu era nimic în acea zonă; acum este o mică localitate cu școală și mai multe moschei. Pe timpul discuțiilor, purtate prin intermediul interpretului, sunt aduse la cunoștința militarilor și dificultățile cu care se confruntă oamenii din zonă.
  În acest timp, forțele de securitate afgane, împreună cu ofițerul de CIMIC din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței Șoimii Carpaților, căpitanul Bogdan Stochiță, au distribuit geci, ghete și rechizite copiilor din sat. Astfel că, o mică parte din problemele expuse au primit răspuns și rezolvare, spre încântarea copiilor, indiferent de vârsta lor.
  După primirea asigurărilor malik-ului, că militarii români vor avea parte de sprijinul populației locale, aquilele din Plutonul 3 au pornit spre bază, cu satisfacția că au reușit să aducă un strop de bucurie și zâmbete pe buzele unor copii care cresc într-o țară măcinată de război și de sărăcie.
  Pe timpul acestui de tip de misiuni nu se obțin doar informații despre posibilele activități ale insurgenților în zonă și stabilirea unor relații formale, ci se cultivă prietenii și legături care dărâmă orice barieră culturală și lingvistică și care își vor lăsa amprenta asupra sufletelor militarilor români și după întoarcerea în țară”.
  Aproape 500 de militari bistrițeni se află în acest moment în Afganistan unde participă la Resolute Support, o misune NATO non-combat care presupune activități de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și pentru instituțiile acestui stat asiatic

  Cristina RUSU
  Sursă foto : Radu Bungărdean

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close