Se poate spune că de joi, scriitorul Manolescu locuiește la Bistrița!

-A A +A

 

Se poate spune că de joi, scriitorul Manolescu locuiește la Bistrița!
  În cadrul unei emoționante manifestări, în prezența academicianului Nicolae Manolescu, a fost inaugurată sala de donații care îi poartă numele, în interiorul Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc”. Așa cum se cunoaște, marele cărturar a donat Bibliotecii Județene manuscrisele sale,14.000 de file, de asemenea, 10 caiete din manuscrisele lui Eugen Lovinescu. Cel care a orchestrat întregul demers au fost directorul instituției, scriitorul și preotul Ioan Pintea, beneficiind de încrederea și susținerea totală a președintelui Consiliului Județean Emil Radu Moldovan.

   Aflându-se în zona Bistriței, cu prilejul unor activități organizate de Uniunea Scriitorilor din România(USR), filiala Cluj, academicianul Manolescu a fost luat prin surprindere de invitația la bibliotecă, unde a văzut sala, și a fost întâmpinat de președintele CJ Emil Radu Moldovan, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, prim- vicepreședintele USR, Varujan Vosganian, vicepreședintele USR Gabriel Chifu, scriitori, oameni politici, cititori bistrițeni.
  Directorul Pintea a rostit alocuțiunea de bun venit, apoi a reluat cu bucurie povestea mari generozității arătate de academicianul Manolescu pentru biblioteca din Bistrița care a primit o comoară a cărei valoare crește în timp. Despre criticul Nicolae Manolescu au vorbit, de asemenea, Varujan Vosganian și Gabriel Chifu care au subliniat că este important ca Bistrița să dețină manuscrisele unui critic de talia a lui Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu și George Călinescu.

  În discursul său, Nicolae Manolescu s-a referit la scris și citit, la momente ale vieții sale, oprindu-se la perioada pariziană când a trecut de la scrisul de mână, la cel la calculator, pentru a trage mai târziu concluzia că vremea noastră este cea a ,,amurgului manuscriselor”. Donația s-a realizat datorită încrederii pe care academicianul Manolescu o are în efortul conjugat al prietenului său Ioan Pintea cu cel al președintelui Emil Radu Moldovan, pentru ca biblioteca să ofere condiții excepționale pentru păstrarea și punerea în valoare a cărților. Criticul a adus la cunoștință celor prezenți că este mijlocitorul unei bogate donații de manuscrise ,,Nicolae Balotă” și a bibliotecii poetului Ioan Horea, sugestiile mergând spre construcția a încă unui corp de bibliotecă. La acest gând a subscris președintele Emil Radu Moldovan, ,,dacă va fi nevoie”, apoi a arătat preocuparea deosebită pentru instituțiile culturale: Muzeul Județean, Centrul Județean pentru Cultură și Biblioteca Județeană, ,,mutate în case noi” și oferind condiții foarte bune pentru activități. Cu mulțumirile adresată academicianului Manolescu pentru încrederea de a fi oferit spre păstrare Bistriței munca vieții sale, comoara manuscriselor, Emil Radu Moldovan a oferit microfonul directorului Pintea pentru a prezenta excepționala carte-album ,,Amurgul manuscriselor”, realizată de Biblioteca Județeană și beneficiind de excepționalul talent de grafician al scriitorului David Dorian. Este, probabil, cea mai frumoasă carte a scriitorului academician Nicolae Manolescu.
  Se poate spune că de joi, scriitorul Manolescu locuiește la Bistrița.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.4 steluţe (7 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close