Mitropolitul Andrei al Clujului a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii ,,Petru Rareș Vodă”

-A A +A

Mitropolitul Andrei al Clujului a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii ,,Petru Rareș Vodă”

 Într-un cadru natural mirific, în Ciceu-Corabia, la poalele stâncii pe care a fost ridicată Cetatea Ciceului, duminică, 21 octombrie, a fost sărbătorit la Mănăstirea ,,Petru Rareș Vodă”, hramul ,,Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni”, în prezența Înalt Preasfinției Sale Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Deși a plouat, au participat câteva sute de credincioși alături de prefectul județului, Ovidiu Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, și primarul comunei Ciceu-Mihăiești, inginerul Valentin Mureșan, Din sobor au făcut parte: consilierul mitropolitan, arhidiaconul Claudiu Grama, exharhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul ortodox al Becleanului, preotul Doru Zinveliu, starețul Mănăstirea ,,Petru Rareș Vodă”, părintele Teofan Timiș și slujitori la altar din parohiile vecine, duhovnici, stareți și starețe de la mănăstirile din județul Bistrița-Năsăud.

 Liturghie a fost oficiată în paraclisul plin ochi de ÎPS Andrei, care, în cuvântul de învățătură a deslușit pentru cei prezenți tragedia reprezentată pentru români de frângerea ,,Legii strămoșești”, a Bisericii Ortodoxe prin trădarea, trecerea la ,,uniți” a mitropolitului Athanasie Anghel, hirotonit episcope la Mitropolia Ortodoxă din București. Cu mare greutate, curtea imperială de la Viena a fost de acord cu recunoașterea existenței în Transilvania și a credincioșilor ortodocși cărorea le-a dat un episcope sârb. Au fost amintiți cu emoție cuvioșii mărturisitori: Visarion Sarai, Sofronie și Nicolae Oprea Miclăuș (Săliște), canonizați în 1955, și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. De neuitat, Nicolae Oprea Miclăuș a dus la Viena de trei ori plângerile românilor împotriva dezbinării religiose; a treia oară fiind aruncat în închisoarea de la Kufstein (Austria) unde a murit ca mucenic al Domnului, exemplu pentru credincioșii ortodocși.
Un moment emoționant al Sfintei Liturghii l-a reprezentat hirotonirea întru preoție a diaconului Tudor Călin Lazăr, pentru Parohia Bobâlna din Protopopiatul Dej.

Starețul Teofan Timiș a anunțat după Liturghie că din primăvară vor începe lucrările la biserica mare a mănăstirii, fondată în 2014, la iniţiativa ÎPS arhiepiscopul și mitropolitul Andrei, și la dorinţa credincioşilor susținuți de primarul Valentin Mureşan.
Răspunsurile la cântări au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, întregindu-se momentul de elevație creștină.
Ridicarea mănăstirii vine să păstreze vie amintirea domnului creștin Petru Rareș care a locuit în Cetatea Ciceului, vechi centru păstrător al conștiinței și mândriei românismului în această parte de țară.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close