|

Am trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează schimbarea orei?

-A A +A

Am trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează schimbarea orei?
Azi-noapte, România a trecut oficial la ora de iarnă, ceasurile au fost date înapoi cu o oră, ora 4,00 a devenit astfel, ora 3,00. Datorită acestei schimbări, ziua de astăzi este cea mai lungă din an, având 25 de ore. Schimbarea de oră, petrecută azi-noapte, ar putea fi ultima pentru țara noastră deoarece Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre UE să hotărască, până la sfârșitul lui aprilie 2019, dacă mai doresc schimbarea orei sau mențin una dintre cele două ore: de vară sau de iarnă. Cum ora de iarnă este cea oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în special în emisfera nordică, este de așteptat ca această să fie menținută de majoritatea statelor europene, inclusiv de România.

 Schimbarea orei s-a produs în țara noastră încă din anul 1932, când a fost introdusă ora de vară suspendată apoi în anul 1943 și reluată începând cu anul 1979.
Specialiștii sunt de părere că trecerea la ora de iarnă este resimtită de organismele sensibile care se pot confrunta cu tulburări de somn, scăderea concentrării și a capacității de muncă, irascibilitate, stare permanent de oboseală și astenie de toamnă. Chiar propunerea Comisiei Europene de reevaluare a regimului schimbării orei are la bază un sondaj online derulat în câteva statele membre ca urmare a solicitărilor cetățenilor care s-au plans de efectele schimbării orei asupra organismului lor. La sondaj au participat 4,5 milioane de europene iar 80% dintre aceștia au răspuns că prefer să nu se mai schimbe ora în statele lor.

Pentru a ne adapta mai ușor la schimbarea orei, aceeași specialiști recomandă să consumăm, în această perioadă, mai multe legume și fructe pentru a crește rezistența organismului și să mergem la culcare cu o oră mai târziu, astfel încât dimineața să ne trezim la ora considerate obișnuită pentru organism. În mod normal, conform specialiștilor, schimbarea orei ne poate afecta timp de două săptămâni după care organismul se va adapta.

 

Cristina RUSU

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close