|

Biserica şi lumea are nevoie urgentă de implicarea tinerilor

-A A +A

Biserica şi lumea are nevoie urgentă de implicarea tinerilor
Duminică, 28 octombrie, s-a încheiat la Vatican Sinodul Episcopilor având ca temă generală ”Tinerii, credința și discernământul vocațional”.

 

Timp de 25 de zile, mai mult de 260 de episcopi catolici din întreaga lume - inclusiv doi din China! – și-au lăsat eparhiile lor și au fost la Roma pentru a se dedica situației tinerilor, evanghelizării lor și rolului lor în Biserică și în societate. La acest sinod zeci de tineri din întreaga lume au fost invitați să vorbească și să-și împărtășească experiența în cadrul dezbaterilor adunării. La rândul lor, episcopii prezenți i-au ascultat pe tinerii din țările lor de origine înainte de a merge la Roma pentru a le face auzită vocea.

 

Cufundați în mijlocul realităților tinerilor, ascultând mărturii care reflectau așteptările tinerilor din întreaga lume, adunarea sinodală a conștientizat că Biserica nu trebuie să fie „pentru“ tineri, ci o Biserică „cu“ tineri. Evanghelizarea tinerilor să fie făcută și de către tineri. Dar asta nu este tot: trebuie să le și permitem să fim evangheliți de ei!

 

Noutatea acestui sinod, adevărata sa contribuție, va consta într-o schimbare a atitudinilor. O Biserică mai participativă, incluzivă, o Biserică "cu brațele deschise", o Biserică "samariteană", o Biserică atentă la „periferie”,o Biserică în care tinerii să fie actori nu doar spectatori, după cum s-au exprimat Părinții Sinodali.

 

Conștient de miză, Papa Francisc a fost foarte implicat în adunările sinodului. A participat la aproape fiecare sesiune plenară, iar în timpul pauzelor era pe deplin disponibil să vorbească cu toată lumea.

 

Acest efort real al Episcopului Romei, de a fi el însuși foarte implicat, a fost primit cu căldură de participanții la sinod. Inițial, se credea că prezența Suveranului Pontif ar reprezenta un blocaj, că unii nu vor îndrăzni să vorbească destul de deschis în fața lui. Dar, dimpotrivă, discuțiile au fost sincere și constructive.

 

La încheierea lucrărilor adunării sinodale, episcopii le-au trimis tinerilor din lumea întreagă o scrisoarea de mai jos:

 

“Vouă, tineri din lume, ne adresăm noi, părinţii sinodali, cu un cuvânt de speranţă, de încredere, de mângâiere. În aceste zile ne-am reunit pentru a asculta glasul lui Isus, «Cristos veşnic tânăr», şi a recunoaşte în El multele voastre glasuri, strigătele voastre de bucurie, plângerile, tăcerile. Ştim despre căutările voastre interioare, despre bucuriile şi speranţele voastre, despre durerile şi angoasele voastre care constituie neliniştea voastră.

 

Dorim ca acum să ascultaţi un cuvânt de la noi: vrem să fim colaboratori ai bucuriei voastre pentru ca aşteptările voastre să se transforme în idealuri. Suntem siguri că veţi fi gata să vă angajaţi cu voinţa voastră de a trăi, pentru ca visele voastre să capete formă în existenţa voastră şi în istoria umană. Slăbiciunile voastre să nu vă descurajeze, fragilităţile şi păcatele să nu fie piedică în calea încrederii voastre. Biserica vă este mamă, nu vă abandonează, este gata să vă însoţească pe drumuri noi, pe cărări din înălţimi unde vântul Duhului suflă mai puternic, risipind ceaţa indiferenţei, a superficialităţii, a descurajării.

 

Când lumea, pe care Dumnezeu a iubit-o atât de mult încât i l-a dăruit pe Fiul său Isus, este concentrată asupra lucrurilor, asupra succesului imediat, asupra plăcerii şi îi striveşte pe cei mai slabi, voi ajutaţi-o să se ridice din nou şi să-şi îndrepte privirea spre iubire, frumuseţe, adevăr, dreptate. Timp de o lună am mers împreună cu unii dintre voi şi cu mulţi alţii legaţi cu noi cu rugăciunea şi afectul. Dorim să continuăm acum drumul în orice parte a pământului unde Domnul Isus ne trimite ca discipoli misionari. Biserica şi lumea are nevoie urgentă de entuziasmul vostru. Deveniţi colegi de drum ai celor mai fragili, ai săracilor, ai celor răniţi de viaţă. Sunteţi prezentul, fiţi viitorul cel mai luminos.”

ACC

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close