ALDE nu iese de la guvernare! ”Remanierea nu vizează miniștri liberal-democrați”, spune Ioan Țintean

-A A +A

ALDE nu iese de la guvernare! ”Remanierea nu vizează miniștri liberal-democrați”, spune Ioan Țintean
Este o informație încă o dată confirmată de președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, cel care a participat la mijlocul acestei săptămâni la o ședință de Birou Politic Național.

Ioan Țintean: ” Noi în fond, mă refer la PSD şi la ALDE, ne-am angajat în fată românilor la un program politic şi economic. Programul politic a fost clar să facem o reforma în justiţie şi să punem capăt abuzurilor şi pe de altă parte avem şi un program economic care inseamnă creştere economică, bunăstare economică, infrastructura pe invatamanmt, educaţie, pe transport. O alianţă poate funcţiona atâta vreme cât există încredere între cei doi parteneri. Atunci când intervine neîncrederea, o alianţă se poate destrăma. Sigur că la treaba asta mai există şi prostănaci, inclusiv din cele două partide membre ale coaliţiei, care s-au aruncat cu capul înainte şi care nu fac decât să deterioreze şi mai mult atmosfera. Eu consider că între parteneri şi între prieteni poţi să discuţi fără să existe riscul să îţi trântească uşa în faţă şi să spună: eu plec”, a spus preşedintele ALDE Bistrița-Năsăud.

El a recunoscut, totuși, că au fost mai multe sincope în relația cu PSD, una dintre acestea fiind legea offshore: ” Cu toate neînțelegerile și tot felul de declarații, negocierile și dialogul dintre părți a avut drept rezultat o lege finală și care mulțumește cele două partide, sperăm că și pe români, pentru că aveam nevoie de o formulă care să satisfacă atât investitorul american dar și partea română, profitul urmând să fie acceptabil pentru toți. Cert este că, atunci când va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, România va avea asigurată nevoia internă de gaze în proporție de 95, urmând să fie între primele patru țări din Europa privind resursele și capacitatea de exploatare”, a explicat Țintean.

Cu toate acestea, vicepreședintele ALDE predictibilizează că vor mai exista neînțelegeri, deja, la orizont fiind vizibilă o nouă divergență – Fondul Suveran de Investiții. Practic, situația stă în felul următor – Companiile energetice sunt cele mai profitabile societăți la care statul este acționar, controlul lor politic fiind acum la ALDE prin Ministerul Energiei. De ceva vreme, PSD tot încearcă, prin tertipuri legislative sau trocuri politice, să îndepărteze ALDE de la butoanele acestor companii. Cum era de așteptat, ALDE se opune, PSD nu se lasă, motiv pentru care s-a ajuns la o situație tensionată între cele două partide care formează coaliția de guvernare. Pentru ALDE, pierderea controlului asupra acestor companii ar echivala cu eliminarea unui important motiv de rămânere la guvernare.

” În final s-a căzut de acord să înființăm acest fond, mai ales că poate fi o gură de oxygen în privința creșterii nivelului de investiții în următorii cinci ani”, a conchis Ioan Țintean .

În ceea ce privește un posibil schimb de ministere în ALDE și PSD la viitoarea remaniere guvernamentală, mai précis ALDE să primească Ministerul Economiei contra celui al Energiei, Țintean a punctat: ” Nici nu poate fi vorba de așa ceva. Rămâne cum am stabilit de prima oară!”.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close