|

„Tinerii ambasadori” în cadrul programului "Şcoala Altfel"

-A A +A

„Tinerii ambasadori” în cadrul programului "Şcoala Altfel"
  Clubul Lions Siebenburgen a organizat atelierul de lucru „Tinerii ambasadori”, la care au participat 12 elevi ai Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, în cadrul programului ”Școala altfel”.

  Scopul acestui atelier a fost promovarea participării la concursul "Tânărul Ambasador Lions ". Acest concurs are ca motto "Tinerii de azi liderii de maine" si se adreseza tinerilor implicati in activitatea de voluntariat in folosul comunitatii care au aptitudini remarcabile in domeniul de leadership, oratoric, precum si in domeniul scolar. Concursul se organizeza in Australia din 1963, in Anglia din 1974, iar la nivel european din 2008.

  Printre activitățile realizate se numără: prezentarea clubului, de către președintele clubului Mircea Lixandroaia, explorarea ”problemei comunelor” – distrugerea resurselor greu regenerabile, urmare a uzului intensiv, datorită unui interes de tip individualist, axat pe câștiguri pe termen scurt, fără considerarea consecințelor, mișcarea zero waste, prin care se urmărește minimizarea impactului negativ asupra mediului.

  Pentru inspirație privind acțiuni de voluntariat, am urmărit și dezbătut materiale video privind acțiunile lui William Kamkwamba (care a construit mori de vânt rudimentare pentru electrificarea satului său) și proiectul Think before you type, prin care se urmărește reducerea violenței online.

  În cea de-a doua oră a activităților, s-au propus si discutat activități de voluntariat realizabile în perioada următoare, inspirate de modelul open space debate. S-au folosit două exerciții pregătitoare găsirii ariei de voluntariat potrivite: identificarea persoanelor, locurilor sau evenimentelor care au impresionat pe participanți în trecut; identificarea acelor activități la care voluntarul excelează, sau îl pasionează, sau îl motivează. Pornind de la aceste informații, participanții au format grupuri de lucru pe domenii comune de interes, precum: sportul, cunoașterea altor culturi, educația/promovarea lecturii, activități de caritate.

  Mulțumim pe această cale colaboratorilor noștri, care au făcut posibilă această acțiune: doamna profesor Renata Leonte, din partea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița și doamna profesor Marisa Petersen.

  Această acțiune face parte dintr-un proiect mai larg al clubului nostru, „Tineri lideri în comunitate”. Prin acesta, urmărim o mai bună implicare a tinerilor în sprijinul semenilor – cunoașterea acestora, a provocărilor cu care se confruntă și a modalităților practice prin care ei pot ajuta și da un exemplu pozitiv. Ne dorim ca valorile promovate în rândul beneficiarilor prin acest proiect – empatia, creativitatea, voluntariatul – să fie duse mai departe de către tineri în grupurile din care fac parte, și să contribuie astfel la crearea unor comunități sănătoase, durabile și incluzive.

  Bogdan Cretu,
  Secretar.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close