,,Amurgul Manuscriselor”, o carte de excepție

-A A +A

,,Amurgul Manuscriselor”, o carte de excepție
Editura ,,Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca a publicat în anul Centenarului cartea ,,Amurgul Manuscriselor”, realizată de Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, director Ioan Pintea, cu sprijinul Consiliului Județean.

Excepționala apariție este urmare a donației făcute de academicianul Nicolae Manolescu a manuscriselor sale, gest prin care au fost transferate spre Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” nu mai puțin de 14.000 de file-cronicile și cărțile marelui critic și zece dintre ,,Agendele” lui Eugen Lovinescu. Instituția a consacrat o sală de expunere acestei neprețuite comori, și, la inaugurare, eveniment pentru bistrițeni, fără să știe ce i s-a pregătit, a participat însuși academicanul Manolescu.
,,Albumul Nicolae Manolescu”, cum este subintitulată cartea, a fost realizat de scriitorii Ioan Pintea și David Dorian, și reprezintă, în primul rând, o densă selecție din vasta operă a criticului, intrat definitiv în seria Maiorescu, Lovinescu, Călinescu, duă cum s-a spus în discursurile oficiale. Este adevărat, cartea e mai redusă ca masă textuală decât ,,Totul despre Nicolae Manolescu”, a lui Mircea Mihăieș, apărută în urmă cu ani, dar cu un spor de impact dat de creșterea contnuă a staturii marelui critic.

Neîndoielnic, valoarea de excepție a albumului este dată de concepția grafica ieșită din obișnuință a lui David Dorian care a valorificat întreaga-i experiență - precizia proiectării tehnice exersată decenii, sensibilitatea ficțională și finețea armonizării proporțiilor, formelor. O veritabilă galerie de reproduceri după fotografii din toate perioadele vieții acad. Manolescu poate fi urmărită cu încântare ca o alee pe care pornește copilul, alături de frate și mamă, dar face o pauză: ,,Între 1947 și 1965, nicio fotografie așa zicând personală. O sincopă care îmi afectează imaginea între 8 și 25 de ani.”. După 1965, mărturiile fotografiilor sunt relevante pentru întâlnirile scriitorului și participarea la viața publică. Reproducerile sunt în parte redate veridic, iar altele, prelucrate, stilizate cu posibilitățile tehnice de azi, dobândesc forța operelor artistice. Tehnicile de grafică computerizată folosite de David Dorian reușesc sugestii pregnante ale paginii scrise, prelucrate ca facsimil, atât din ,,Fragmente dintr-un jurnal”, cât și din manuscrisele aflate în diverse faze ale pregătirii pentru tipar, descoperindu-ni-se astfel, ceva din laboratorul de lucru al criticului și istoricului literar. Ornarea câtorva pagini cu ,,caligrame” dă o nuanță exotică albumului ca obiect absolut fermecător.

Cât despre textele selectate de Ioan Pintea și David Dorian, și inserate în album, ele prezintă razele care proiectează holograma unei opere și personalități, excepționale, pline de viață, scrise atât de fermecător, încât se simte romancierul regretat de cei care percep ritmul textului și o veritabilă epică a ideilor .
Relevant pentru mesajul Amurgului manuscriselor mi se pare textul scris de Nicolae Manolescu, selectat de realizatori și așezat pe coperta a patra a cărții, text pe care îl redăm în cele ce urmează.
,,Aceia care lasă în urmă scrieri de mână sunt cei, nici aceștia toți, care fac parte din generația mea. Cei de după noi scriu pe computer. Am scris toată viața cu creionul, cu stiloul, cu pixul. Manuscrisele le-am purtat cu mine întreaga viață, nu neapărat crezând în valoarea lor după moartea mea, dar poate dintre obligație, neconștientă pe de-a-ntregul, față de fiul și de fiica mea, în ideea că vor dori cândva să îmi cunoască scrisul de mână. Nu mai am gândit de curând că vremea manuscriselor a apus. Și că ale mele se vor afla printre ultimele.
O întâmplare fericită a făcut să descopăr Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” de la Bistrița și pe directorul ei, poetul și preotul Ioan Pintea. După câteva ore petrecute în atmosfera ei unică m-am decis să îmi donez manuscrisele (nu mai țineam minte câte aveam și nici măcar unde se aflau) minunatei instituții. Acum ele se află pe mâini bune. Eu stau liniștit că nu se vor pierde, cel puțin pe durata existenței Bibliotecii bistrițene, care e, în orice caz, mai lungă decât existența noastră”

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close