|

DORIN DOBRA: Unirea nu se face de pe o zi pe alta, dar focul ei se întreține

-A A +A

DORIN DOBRA: Unirea nu se face de pe o zi pe alta, dar focul ei se întreține
Marți, 6 noiembrie, în județul nostru a ajuns cel care întreține cel mai consistent flacăra vie a reunirii cu Basarabia, George Simion, președintele Acțiunii 2012.

 Momentul conferinței de presă a fost pentru mine un prilej de evaluare clarificare și ordonare a tuturor sentimentelor și realităților legate de demersul întreprins de Acțiunea 2012 în scopul reîntregirii țării.
Sunt mai întâi lucruri care se fac: plecând de la exemplul domnilor primari Avram și Strugari am realizat că procedurile de înfrățire aduc obligatoriu cu ele, atunci când sunt susținute de dragostea primarilor, acțiuni consistente și, mai ales, evidente, din partea primăriilor românești. Donații sub diverse forme, lucrări de reabilitere în primării basarabene, chiar realizarea unor edificii noi. (biblioteci, săli de sport, terenuri de sport, asfaltări, astea toate pe lângă vizitele reciproce). De aici, din ceea ce primarii cu buna știință susțin, reies câteva modificări și inițiative legislative necesare: primariile să poată mai ușor aloca donații și finanțări, acolo unde ele pot, pentru edificii sau repere din Basarabia. Primarii înfrățiți să poată chema mai facil la muncă cetățeni moldoveni pe teritoriul românesc, fiind evident că la noi ne lipsește forța de muncă. Apoi, nu în ultimul rând, fondurile naționale să fie transferate prin primăriile înfrățite, eficiența cheltuirii banilor fiind mult mai bună, iar popularizarea rezultatelor mult mai consistentă.

Sunt apoi lucruri care nu se fac: netrecând peste declarația din Parlamentul României din martie a.c., în anul centenar România putea adopta un pachet legislativ intitulat ”de reîntregire națională”. Puteau intra aici facilități pentru investitorii români ce trec Prutul, sume și obligații pentru ministerele naționale, dedicate Republicii Moldova, o legislație care să acorde drept de muncă cetățenilor moldoveni pe teritoriul României la obținerea buletinului românesc sau chiar fără.
Nu la urmă, sunt lucruri ce cad în sarcina societății civile și despre care spunem că e minunat că se întâmplă și că niciodată nu sunt prea multe. Iar aici, focul acesta din inimile celor ce-l pot asuma își găsește de cele mai multe ori aplicare în acțiunile fundației lui George Simion. Căci reunirea nu e o chestiune contabilă pe care să o predai la termen. Ea poate fi însă un deziderat pentru un popor ce își sărbătorește centenarul. Iar alt obiectiv mai mare, mai generos, mai onorant eu nu văd.

 

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close