|

”ȘOIMII CARPAȚILOR”, la jumătatea misiunii din Afganistan

-A A +A

”ȘOIMII CARPAȚILOR”, la jumătatea misiunii din Afganistan
  La sfârșitul lunii iulie, primii militari ai Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” din Bistrița au fost dislocați în Baza Militară Aeriană din Kandahar. Apoi, rând pe rând, au ajuns în teatrul de operații din Afganistan toți militarii batalionului care participă la misiunea NATO-Resolute Support, o misiune non-combat axată pe activități de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și pentru instituțiile acestui stat.

   Pe lângă activitățile pe care le-au desfășurat zilnic și care presupun foarte multă concentrare și determinare, militarii bistrițeni au numărat, încă de la sosirea în teatru de operații, săptămânile pe care le-au petrecut din clipa în care și-au luat rămas bun de la cei dragi și au urcat în avionul ce i-a dus la mii de kilometri departe de țară. În aceste zile, când toamna și-a așternut mantia multicoloră peste orașul nostru, iar în ținutul arid al Afganistanului au apărut primele picături de ploaie, misiunea ,,Șoimilor” a ajuns la jumătate. De acum, ei vor începe să taie din calendar săptămânile care le-au mai rămas până la îndeplinirea misiunii și întoarcerea acasă, cu bucuria că au reușit să ajute la implementarea și consolidarea democrației în unul dintre cele mai sărace state ale lumii, unde terorismul face parte din cumplita realitatea cotidiană.

  Activitățile pe care le execută militarii din orașul nostru, în Baza Militară Aeriană Kandahar sunt dintre cele mai complexe, fiecare companie având responsabilități precise și sarcini stabilite în cele mai mici detalii, deoarece, într-un teatru de operații, nu există loc pentru improvizații sau greșeli.
  ,,Misiunile executate în aria de responsabilitate a batalionului cu scopul prevenirii atacurilor cu dipozitive explozive improvizate asupra militarilor coaliției și cu foc indirect asupra bazei sunt principalele misiuni desfășurate de către Compania 1 Protecția Forței ,,Aquila” și Compania 2 Protecția Forței ,,Bulldog”. Pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate ,,aquilele” și ,,bulldogii” trebuie să câștige respectul și spijinul populației locale. Misiunile de tip KLE (Key Leader Engagement – angajarea liderilor cheie) sunt cele prin care militarii bistrițeni iau contact cu locuitorii satelor din apropierea bazei, pe timpul cărora aceștia identifică problemele cu care se confruntă afganii și încearcă să le ofere tot ajutorul în limita posibilităților.

  Protecția echipelor de instruire și consiliere a Forțelor Naționale de Securitate Afgane este o altă sarcină esențială încredinţată militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”. ,,Cobrele” din cadrul Companiei 3 Protecția Forței sunt cei care îndeplinesc această sarcină cu mult profesionalism și multă rabdare, deoarece acest tip de misiune poate ajunge să dureze și până la 12 ore. Recent, ,,îngerii păzitori” din Baza Militară Aeriană Kandahar au avut misiunea de a securiza locația de unde s-a monitorizat activitatea secțiilor de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor legislative și regionale din Afganistan. Realizarea unui cordon exterior și asigurarea protecției apropiate a mentorilor din cadrul TAAC – S Train Advise Assist Command – South) în parteneriat cu un pluton din cadrul Armatei SUA au fost principalele sarcini ale Companiei 3 Protecția Forței ,,Cobras”. 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, ”Șoimii Carpaților” sunt la datorie și vor fi pentru încă trei luni, îndeplinindu-și toate sarcinile cu profesionalism și la cele mai înalte standarde posibile” a trasmis din Afganistan, ofițerul de presă al Batalionului 812 ,,Șoimii Carpaților”, căpitan Andreea Bîrzu.

  Zilele vor trece încet, la Bistrița și Kandahar, ca și până acum, una câte una. Nu mai e mult și bistrițenii vor sărbători, alături de românii din toată țara, Centenarul Marii Uniri, apoi sărbătorile de iarnă. Vor sărbători și ,,Șoimii” departe de casă, în baza militară a cărei pază o asigură, cu nostalgia sărbătorilor de anii trecuți și cu gândul la cei dragi de acasă. Apoi, peste câteva săptămâni, vor urca în avionul care îi va aduce în țară, iar tărâmurile afgane vor deveni amintirea unei misiuni îndeplinite.

  Cristina RUSU

   Foto: Radu Bungărdean.

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close