Încă o premieră la spitalul din Năsăud: primul laparoscop achiziționat pentru secția de chirurgie

-A A +A

Încă o premieră la spitalul din Năsăud: primul laparoscop achiziționat pentru secția de chirurgie
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Bucurie mare pe medicii chirurgi de la Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” Năsăud. Din veniturile proprii ale unității medicale a fost cumpărat un aparat pentru intervenții chirurgicale de tip non-invaziv, cunoscut și sub numele de laparoscop. După cum ne-a declarat managerul spitalului - juristul Daniel Marcu, aparatul a sosit miercuri și se află în probe. ”Este primul laparoscop de la acest spital și va reprezenta un ajutor enorm pentru pacienții care pot fi tratați cu ajutorul său. Aparatul, de fapt un ansamblu format din mai multe aparate, montate ca un turn de laparoscopie, are mai multe accesorii, care au fost sterilizate. Acest aparat ne permite o cale de abordare mult mai simplă şi mult mai bună şi cu avantaje foarte mari pentru pacient de recuperare pentru că la o zi, două, cel mult trei post operator pacientul se poate externa, faţă de calea de abordare clasică. Remarcabil este și faptul că toți cei patru medici chirurgi din spitalul nostru, respectiv Cătălin Marian - șeful de secție, Victor Glăvan, Constantin Țurcan și Alin Florin Preduș, sunt atestați pentru laparoscopii, în sprijinul operațiilor pe care le vor efectua pe această cale venind un medic anestezist ce va presta activitatea conform unui contract de colaborare și se va prezenta doar la solicitările medicilor conform programului operator”, ne-a oferit explicații managerul Daniel Marcu.

  Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop este introdus în cavitatea abdomenului şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavităţii abdominale. Acest tip de chirurgie este numită “chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate şi totodată a impactului minim asupra structurilor organismului. Laparoscopul este dotat cu lentile ca şi telescopul pentru a amplifica structuri ale corpului, o luminムputernică pentru a le lumina, şi o cameră video în miniatură. Camera trimite imagini din interiorul corpului la un monitor TV în sala de operaţie. Instrumentele chirurgicale de specialitate pot fi introduse în cavitatea abdominala prin incizii mici.

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.3 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close