Mesagerul.ro

CE TREBUIE SĂ AI ÎN VEDERE ÎNAINTE SĂ-ȚI DESCHIZI O CAFENEA

CE TREBUIE SĂ AI ÎN VEDERE ÎNAINTE SĂ-ȚI DESCHIZI O CAFENEA

După ce în ultima vacanță am făcut turul cafenelelor din Amsterdam, ca să nu mai vorbim despre cele din București pe care le știu ca-n palmă, ideea de a-mi deschide propria cafenea a început să fie una din ce în ce mai prezentă în gândurile mele și să se arate tot mai conturată sub chipul unei afaceri de viitor cu potențial. Asta până când nesiguranțe de genul „De ce ar veni lumea la cafeneaua ta când mai sunt o mie altele, ba și cunoscute?” au început să apară și am îngropat ideea până de curând când o cafea super proastă de la un coffee shops de renume m-a facut să mă înfurii.

Așa m-am pus pe treabă și am alcătuit, din surse sigure, un ghid în 8 pași care-ți sunt necesari pentru a deschide o cafenea.

1.              CUNOAȘTE-ȚI CONCURENȚA

O analiză amănunțită a pieței și la nivel superior a industriei pieței și a oricăror potențiali concurenți, este primul și cel mai important lucuru pe care trebuie să-l faci. În această secțiune îți poți dovedi cunoștințele despre piață și ce gol/nișă va deservi cafeneaua ta.

Asigură-te că există cerere pentru afacere înainte de a investii. Poți afla care sunt nevoile potențialilor clienți și în ce măsură sunt ele acoperite? Care sunt caracteristicile socio-demografice sau care sunt factorii de decizie în achiziția produselor? Acestea sunt doar câteva din informațiile care ar trebui să fie incluse în această etapă.

2.              PLANUL DE AFACERI ESTE CRUCIAL

Deschiderea unei cafenele trebuie să înceapă, la fel ca orice altă afacere, cu un plan bine pus la punct.

Un plan de afaceri reprezintă o hartă virtuală care trasează parcursul businessului tău, dar, este, totodată, și un instrument de pitching, în cazul în care îți dorești să atragi un investitor. Potrivit The Balance Small Business, un plan de afacere pentru o cafenea trebuie să includă prezentarea generală a afacerii și industriei, analiza pieței și a concurenței, strategia de vânzări și marketing, date despre management, funcționare și planificare financiară.

3.              PREZENTAREA GENERALĂ A COMPANIEI

 Prezentarea generală a companiei este locul în care vei descrie ce face afacerea ta. Acest lucru trebuie realizat într-un mod ușor de înțeles pentru alții, în special pentru potențialii investitori.

Vei prezenta pe scurt industria si piața de desfacere în care vei activa. De asemenea, modul în care cafeneaua va contribui în aceste domenii.

Este, de asemenea, un moment bun pentru a te gândi la numele cafenelei. Acesta ar trebui să fie unic, descriptiv și aliniat cu strategia de marcă, pentru că acesta o să fie imprimat pe tot ce se poate, de la șervețele la note de plată.

 Ai grijă să verifici dacă este disponibil. Este bine să verifici dacă numele dorit nu este deja utilizat sau înregistrat.

4.              ALEGE LOCAȚIA CU GRIJĂ

Chiar dacă ai în plan deschiderea unei cafenele mici, locația este esențială pentru succesul unei asemenea afaceri. Înainte de a lua o decizie, încearcă să petreci mai mult timp în zonele pe care le iei în calcul pentru localul tău. Pentru acest tip de business este potrivit un spațiu central, de preferat, ușor accesibil, foarte vizibil și cu trafic pietonal constant. De asemenea, trebuie să afli și ce înseamnă zona din punct de vedere demografic sau dacă în apropiere mai sunt și alte cafenele ori localuri care servesc cafea. Ca și reper, o zonă în care nu trec mai mult de 10 persoane în fiecare zi nu este deloc potrivită pentru deschiderea unei cafenele. În schimb, în apropierea metroului, în marile piețe, pe lângă parcurile de birouri sau în centrul orașului, poți avea un flux zilnic de clienți.

5.              AMBIANȚA

O afacere coffee shop depinde mult și de ambianța pe care o oferi consumatorilor. Aceasta trebuie să fie una caldă, primitoare, care să îi permită clientului să se destindă preț de câteva minute. Dacă nu ai suficiente fonduri pentru a investi într-un decor atipic, compensează prin prezența ta prietenoasă, zâmbete sincere, curățenie și servicii prompte.

Uite câteva idei la îndemână, dar de efect:

·      Mape de meniu reprezentative într-o măsură pentru stilul afacerii tale. Recomandat e să investești în unele care să reziste mai mult de un an/sezon. Preferabil dintr-o piele de calitate cum sunt cele de la Unika, de exemplu.

·      Suporturi  pentru rezervarea mesei. Știu că pare cumva absurd să invenstești în așa ceva când tu nu ai certitudinea că vei avea măcar  un număr minim de clienți care să asigure funcționarea la limită a cafenelei. Dar gândește-te la impresia de încredere pe care o lași celor care-ți trec pragul. „Eu zic să bei acum o cafea, mai pe seară s-ar putea să ai nevoie de rezervare.”, plus că sunt un accesoriu compact și drăguț care vine într-o varietate de stiluri( LeatherLike,  Wood, a.ș) și culori ( bej, maro, negru, verde pastel, portocaliu și orice culoare consideri potrivită pentru decorul și stilul tău).

·      Un set asortat de suporturi pentru căni și pahare. Mulțumită Instagramului, suporturile pentru pahare nu mai au doar rolul clasic de a proteja piesele de mobilier împotriva petelor greu de scos dacă se întăresc. La fel cum cafenelele nu mai sunt frecventate doar de „adulți” ursuzi până la prima cană de cafea.  Sincer, un suport drăguț, asortat cu celelalte piese din cafenea, poate face doar bine. Pentru că o cană frumoasă, pe un suport elegant, la masa din colț, cu lumina dimineții trecând timidă prin fereastră, face o poză de Pinterest, cu tag-ul afacerii tale pe Instagram, deci publicitate gratis.

6.              PRODUSE ȘI SERVICII

 

  Majoritatea cafenelelor de specialitate oferă mărfuri și produse personalizate. Vânzarea de mărfuri care prezintă marca cafenelei, poate genera venituri suplimentare.

 

7.              ALEGEREA ECHIPAMENTULUI ȘI A MOBILIERULUI PENTRU CAFENEA

Există un număr mare de echipamente pe care va trebui să le cumperi, iar reducerea acestei liste nu este ușor de făcut. Trebuie din nou, să te gândești la conceptul locației tale. Poți merge la expozițiile de cafea pentru a afla ce echipamente noi sunt pe piață. Este ideal sau recomandat să cumpărați de la distribuitori locali. Aceștia îți pot arăta echipamentul și nu trebuie să te grăbești în a face o alegere.

8.              PERSONALUL

Pentru a găsi personal de încredere, începe să dezvolți portrete ale viitorilor membrii ai echipei tale. De ce calități au nevoie? Ce cunoștințe minime trebuie să stăpânească? Au nevoie de experiență sau oferi training?

Trebuie să ai în vedere că angajarea persoanelor potrivite va fi una dintre cele mai mari provocări. De asemenea va trebui să depui efort pentru a îți păstra angajații. Poți dezvolta un sistem de motivație plăcut cu bonusuri, zile libere suplimentare, prânzuri in-house și așa mai departe.

În concluzie, să-ți deschizi o cafenea n-o să fie ușor, dar ce este în viață? Dacă iubești cafeaua și oamenii, dacă de asta îți dorești să te înconjori, nu mai aștepta. Timpul nu vine înapoi, iar regretele omoară lent. Urmează-ți calea! Cine știe, poate și eu am să o fac.

copyright © 2024 mesagerul.ro