Mesagerul.ro

De ce este important echilibrul hormonal?

De ce este important echilibrul hormonal?

Hormonii joacă un rol foarte important în reglarea organismului, fiind mesageri chimici care influențează extrem de multe aspecte ale sănătății și stării generale de bine. Aceștia sunt secretați de organe și de glande endocrine precum pancreas, hipofiză, tiroidă, glandele suprarenale și ovare sau testicule.

Dacă toate acestea funcționează în parametri normali rezultă un echilibruhormonal adecvat, care susține sănătatea sistemului endocrin. Însă, dacă chiar și o singură glandă nu funcționează normal, întregul echilibru hormonal este dat peste cap. Și dacă nu se iau măsuri pentru reechilibrarea organismului, pot să apară probleme medicale grave, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat sau infertilitatea.

Ce rol au glandele care susțin echilibrul hormonal?

Hipofiza sau glanda pituitară este situată în fosa hipofizară a șeii turcești a osului sfenoid și produce hormoni care reglează funcția tiroidei, a glandelor suprarenale și a ovarelor. În plus, hipofiza produce alți doi hormoni: hormonul de creștere GH, care influențează creșterea întregului organism, și prolactina, care declanșează lactația la mame, după ce nasc.

Glanda tiroidă este o glandă aflată la baza gâtului și are un impact major pentru sănătate deoarece secretă hormoni care influențează modul în care funcționează celulele, organele, mușchii, oasele, pielea, inima și creierul. Afecțiunile tiroidiene sunt determinate de dereglări în producerea de hormoni, iar dacă nu sunt tratate la timp se pot agrava și pot cauza probleme grave de sănătate.

Glandele suprarenale sunt situate, așa cum le spune și numele, exact deasupra rinichilor și sunt responsabile pentru secreția adrenalinei și a cortizonului, reglând răspunsul corpului la stres. Dezechilibrul glandelor suprarenale poate cauza boala Cushing, boala Addison, diabet sau tulburări depresive.

Ovarele sunt glande sexuale feminine, fiind organ producător de ovule, dar și de estrogen și progesteron, care influențează sănătatea sistemului reproducător.

Pierderea echilibrului hormonal – simptome și probleme asociate

De cele mai multe ori, simptomele dezechilibrului hormonal includ:

                     dureri de cap;

                     anxietate, nervozitate sau chiar depresie;

                     creșterea sau scăderea în greutate fără legătură cu modificările dietei;

                     oboseală sau insomnie;

                     libido scăzut;

                     probleme digestive;

                     ciclul menstrual neregulat;

                     căderea părului;

                     bufeuri sau transpirații nocturne;

                     acnee;

                     pilozitate excesivă;

                     amețeli;

                     probleme cu memoria;

                     poftă de dulce sau alte pofte alimentare.

Problemele asociate dezechilibrului hormonal includ modificări ale somnului și ale poftei de mâncare, creșterea nivelului de stres resimțit, infertilitate, ciclu menstrual neregulat, modificări ale dispoziției, anxietate, sindromul intestinului iritabil, tulburări ale somnului, bătăi neregulate ale inimii, risc de scădere a vederii, oboseală, probleme de respirație, uscăciune a gurii, probleme ale pielii și dureri musculare.

Pierderea echilibrului hormonal – tratament

Tratamentul adecvat pentru redobândirea echilibrului hormonal trebuie să fie recomandat de către un medic specialist. De regulă, problemele minore pot fi combătute cu ajutorul unui supliment alimentar, însoțit desigur de un stil de viață sănătos (alimentație sănătoasă, sport și managementul stresului).

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu astfel de dezechilibre sunt de sex feminin. Alcătuite din ingrediente naturale precum Malus sylvestris, Cissus quadrangularis, Triticum vulgare, Bacopa monnieri, Asparagus racemosus și Withania somnifera, comprimatele Shecure de la Ayurmed susțin echilibrul hormonal, contribuie la ameliorarea problemelor cauzate de deficitul de estrogen, reglează ciclul menstrual, scad frecvența și intensitatea simptomelor precum nervozitate și oboseală și previn instalarea osteoporozei. De asemenea, administrarea de Shecure susține procesul de detoxifiere generală și acționează ca tonic al sistemului nervos, crescând rezistența la stres și oboseală.

Cu o experiență de peste 20 ani pe piața de profil, Ayurmed investește constant în inovație și în dezvoltarea unor tehnologii de ultimă generație, care permit conservarea proprietăților terapeutice ale ingredientelor naturale din produsele pe care le comercializează. Bazându-se pe principiile și pe tradiția medicală ayurvedică, compania a dezvoltat o gama variată de suplimente alimentare naturale, tot mai populare în România, dar și în afara țării. Descoperă-le pe ayurmed.ro!

 

copyright © 2024 mesagerul.ro