Mesagerul.ro

De ce este important sa te preocupe curatarea cosurilor de fum

De ce este important sa te preocupe curatarea cosurilor de fum

De ce este important sa te preocupe curatarea cosurilor de fum

Cosurile de fum infundate sau obturate pot sa genereze incendii si au tot potentialul de a pune in pericol atat cladirea in care functioneaza cat si siguranta familiei. Prin urmare, specialistii ISU avertizeaza proprietarii de cosuri de fum asupra pericolelor si insista asupra angajarii unor specialisti pentru curatarea acestora.

De ce se recomanda colaborarea cu un cosar autorizat?

Curatarea cosurilor este extrem de importanta si se recomanda anual. Este necesar sa fie realizata de un cosar autorizat Bucuresti sau din localitatea in care se afla constructia si respectiv, cosul de fum. De obicei curatarea are loc inainte de sezonul rece. Sunt mai multe tipuri de cosuri de fum, insa indiferent de modul in care acestea functioneaza sau daca apartin unei sobe clasice, unei centrale pe peleti sau unei centrale termice si respectiv unui cuptor, cosurile se curata periodic pentru a nu aparea accidente nedorite.

Importanta serviciilor de curatare cosuri de fum

In momentul in care o constructie are cosuri de fum care nu sunt curatate, creste foarte mult riscul de incendiu, deoarece gazele nu mai sunt evacuate corespunzator pentru ca interiorul cosului este obturat de funingine si mai multe reziduuri rezultate in urma arderii. De asemenea, poate sa scada dramatic eficienta sobei, a semineului, a cuptorului sau a centralei din cauza ca acestora le este imposibil sa mai produca aceeasi cantitate de caldura in cazul in care cosul este partial sau complet infundat.

Riscurile de intoxicatie cu monoxid de carbon sunt foarte mari. Atunci cand cosul este blocat deja, fumul nu va mai putea iesi, motiv pentru care cosul poate impune unele pericole. Intoxicatiile cu monoxid de carbon sunt letale atunci cand nu sunt depistate la timp, iar actiunea monoxidului de carbon in organismul uman genereaza axfixierea intr-un timp relativ scurt.

De ce se infunda cosul de fum

ABC control explica faptul ca pentru centrale sau pentru sobele pe gaz, din cauza condensului acid rezultat din arderi, are loc dislocarea caramizilor. Aceste caramizi dislocate sunt cele care pot sa infunde cosul si pot opri transferul corect de gaze.

In cazul cosurilor care functioneaza cu arderea combustibilului solid, atunci cand acest combustibil este umed, poate genera infundarea. Vara, se poate intampla si ca pasarile sa isi faca cuib pe cos, motiv pentru care este important ca proprietarul sa fie atent si sa apeleze la specialisti pentru a curata aceste cuiburi.

Sunt si situatii in care cosul poate sa se infunde si din cauza modului necorespunzator in care a fost construit sau prin utilizarea de improvizatii pentru repararea sa. Alte elemente care pot sa blocheze cosul sunt mizeria, hartiile, frunzele aduse de vant sau chiar si panzele de paianjen. De aceea este recomandat ca fiecare posesor de cos de fum sa apeleze la servicii specializate pentru curatarea acestora. Un alt aspect la fel de important este montarea anumitor elemente specifice cosurilor de fum, cu rol de paravan, care sa impiedice patrunderea obiectelor aduse de vant pe cos, in timp ce permit transferul corespunzator de aer.

copyright © 2024 mesagerul.ro