Mesagerul.ro

Dispute intre Cotar si ASF cu privire la modificarea legii RCA

Dispute intre Cotar si ASF cu privire la modificarea legii RCA

Dispute intre Cotar si ASF cu privire la modificarea legii RCA

Din cauza faptului ca asiguratorii solicita modificari legislative in favoarea lor si in defavoarea utilizatorilor, au loc dispute intre COTAR si ASF in ceea ce priveste toate aceste mentiuni ale noii legi propuse. www.Romasig.ro analizeaza si prezinta aceste modificari si rezultatele disputei dintre cele doua institutii, dar si modul in care utilizatorii ar putea fi afectati.

Ce spune ANPC despre noul calcul de asigurari propus?

ASF este o institutie care a intervenit intotdeauna in favoarea asiguratorilor si se pare ca ANPC este o alta institutie a statului care vine sa sustina companiile de asigurari, defavorizand astfel consumatorii, chiar daca noul calcul asigurari ar face ca preturile sa creasca si ar aduce modificari incorecte in piata. 

Declaratiile COTAR asupra noilor modificari ale asigurarilor

COTAR atrage atentia asupra faptului ca in piata apar preturi prea mari, iar noile modificari sunt in defavoarea clientilor. Este atrasa astfel atentia Parlamentului Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara precum si ANPC asupra modului in care au loc schimbari in Romania in ceea ce priveste preturile pentru RCA.

Pentru ca utilizatorii de RCA care folosesc un calculator RCA auto au potentialul ca dupa modificari sa descopere preturi cu mult crescute, transportatorii au facut greva in trecut pentru a beneficia de o piata reglementata si atent supravegheata. Acum 4 ani Romania a fost singura tara din UE in care a intervenit Consiliul Concurentei pentru a ingheta pretul la RCA pentru 6 luni. Aceasta decizie a atras cu sine si amenzi uriase care au fost aplicate pietei de asigurari, deoarece reglementarile europene si nationale erau incalcate in mod repetat. 

Pozitia firmelor de asigurari raportata la aceste modificari

Companiile care permit incheierea de asigurare auto online si offline nu sunt de acord cu coordonarea comportamentului de pe piata si cere majorare tarifelor RCA. Deoarece piata de asigurari este dominata de autoritati care nu isi inteleg scopul si care se aliaza cu asiguratorii, in 2020 au fost inregistrate la Euroins 1330 de reclamatii, insa ASF nu a luat masuri pentru disciplinarea companiei iar numarul de reclamatii este la un nivel record. 

Produsele RCA, conform studiului, difera uneori chiar de peste 11 ori pentru un client si sunt clienti cu despagubiri care nu au fost achitate in termen de un an, de unde rezulta si faptul ca problema reala din piata nu se poate rezolva exclusiv prin numirea presedintelui ASF, chiar daca acesta are toate bunele intentii.

Asiguratorii, in parteneriat cu mai multe institutii din Romania fac presiuni pe Camera Deputatilor astfel incat legea RCA sa fie modificata. ANPC este una dintre aceste institutii care s-au alaturat demersului. ANPC a facut controale in unitatile de reparare, fara sa existe reclamatii de la consumatori si actiunea aceasta da toate semnele ca ar avea un alt scop. ANPC a recunoscut ca nu consumatorii sunt afectati, ci companiile asiguratoare.

Pentru ca principiile sa fie simetrice, Parlamentul a primit si propunerea plafonarii tuturor preturilor, alaturi de cele RCA, iar Parlamentul va trebui sa decida daca pretul RCA este unic la toate societatile, sau daca piata ramane libera in conformitate cu specificatiile si cerintele UE.


copyright © 2024 mesagerul.ro