Mesagerul.ro

Varicele: simptome, cauze și metode de tratament

Varicele: simptome, cauze și metode de tratament

Potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 50% din populația de pe glob are varice. Mai mult, în țara noastră, se estimează că unu din cinci români suferă de această afecțiune. Și totuși, foarte puține persoane conștientizează pericolele pe care venele varicoase netratate la au asupra sănătății și decid să viziteze cabinetul medicului specialist doar atunci când acestea devin inestetice sau, mai rău, doar atunci când observă că apar complicații grave, precum ulcerul varicos.

Acestea fiind zise, dacă ai ajuns aici căutând „tratament varice”, îți spunem că ești unde trebuie: în cele ce urmează, îți prezentăm simptomele la care ar trebui să fii atent(ă), factorii care duc la apariția varicelor, dar și câteva dintre cele mai eficiente forme de tratament.

Varice: cauze

Varicele (sau venele varicoase) sunt, de fapt, niște vene largi și foarte vizibile la suprafața pielii, care se găsesc, de obicei, pe coapse sau pe gambe. Apariția lor denotă un dezechilibru grav la nivelul sistemului circulator, cauzat atât de factori ereditari, cât și de un stil de viață nesănătos.

În continuare detaliem principalele cauze ale acestei boli:

           Moștenirea genetică. Nivelul de colagen din organism este un factor ereditar, iar atunci când scade, valvele venelor se deteriorează mult mai repede. Acesta este și motivul pentru care afecțiunea apare mai ales în a doua parte a vieții, după 50 de ani, atunci când producția de colagen începe să fie mult mai mică.

           Stilul de viață nesănătos. De asemenea, venele varicoase sunt favorizate de un stil de viață sedentar și de obezitatea derivată din acesta. Este important să menționăm că afecțiunea este prezentă mai des la diverse categorii profesionale, care sunt nevoite să stea în picioare perioade îndelungate de timp (de exemplu, la asistente medicale, medici, chelneri, bucătari etc.).

           Schimbările hormonale. Creșterea în greutate declanșată de schimbările hormonale poate duce, printre altele, și la apariția inesteticelor vene varicoase. Tocmai de aceea, acestea sunt foarte des întâlnite la femeile însărcinate sau la cele aflate la menopauză. Asta se întâmplă, în mare, pentru că se produce o presiune mai mare asupra venelor ducând la apariția stazelor venoase responsabile de apariția varicelor în cazul femeilor însărcinate și a persoanelor supraponderale, iar schimbările hormonale pot cauza o anumită relaxare a pereților venoși și creșterea presiunii sanguine, care se răsfrâng asupra sistemului circulator.

Alte cauze care pot provoca dilatarea patologică a venelor sunt următoarele: vârsta înaintată, sarcinile multiple, un istoric medical de cheaguri la nivelul venelor picioarelor, hipertensiunea arterială, diverse boli ale bazinului, efort fizic intens, practicarea unor sporturi care implică pornirea și oprirea bruscă (atletismul, tenisul etc.), dușurile sau băile foarte fierbinți (practicate constant), purtarea unor pantofi prea strâmți sau cu toc prea înalt, alegerea de a lua anticoncepționale pe termen lung etc.

Varice: simptome

Așa cum aminteam, varicele pot avea complicații dintre cele mai grave. De exemplu, din cauza acestora, pot apărea răni deschise (ulcere) sau chiar cheaguri de sânge (trombi), care pot bloca circulația sanguină pe termen lung. Astfel de riscuri pot fi evitate dacă înveți să recunoști simptomele din timp și mergi la doctor de îndată ce le descoperi, și nu mai târziu.

Iată o listă a simptomelor care te pot ajuta să recunoști această afecțiune:

       umflarea gleznelor și a gambelor;

       disconfort și senzație de durere;

       senzație de greutate la nivelul picioarelor;

       amorțeală;

       crampe;

       mâncărimi ale picioarelor (mai rar);

    îngroșarea și decolorarea pielii de la nivelul picioarelor (însă doar în cazurile foarte severe);

       diverse eczeme.

Dacă ai astfel de manifestări, ar trebui să îți faci o programare la medic pentru a-ți putea fi pus un diagnostic clar și, ulterior, pentru a-ți putea fi recomandat un tratament adecvat.

Varice: tratament

Pe lângă rețeta prescrisă de medic, ai mai putea să îl rogi să îți recomande și diverse suplimente alimentare, care să îți ajute sistemul circulator să rămână sănătos pe termen lung.

Un exemplu ar putea fi suplimentul alimentar Varicosalm de la Ayurmed. Ideal pentru funcționarea normală a venelor, capilarelor și vaselor limfatice, acesta reduce complicațiile care pot apărea în urma unui episod de varice. De asemenea, pastilele acționează și asupra senzației de picioare grele sau umflate cu care se confruntă majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune.

Varicosalm este un supliment alimentar 100% natural, care are în compoziție plante medicinale indiene recunoscute pentru efectele lor benefice. Grație complexului de substanțe bioactive pe care le conține, acesta susține formarea normală a colagenului la nivelul pereților vasculari, contribuind la restabilirea sănătății vasculare.

Este important să menționăm și faptul că, pe termen lung, produsul amintit permite funcționarea normală a sistemului vascular și limfatic în cazul persoanelor care au un stil de viață sedentar, al persoanelor obeze sau al celor cărora meseria le impune să petreacă o perioadă îndelungată de timp în picioare.

Vizitează ayurmed.ro și află mai multe despre acest supliment alimentar, dar și despre altele care te-ar putea ajuta să tratezi diverse afecțiuni într-un mod eficient și deloc nociv pentru organism!

copyright © 2024 mesagerul.ro