BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Carte despre meniurile și ritualurile culinare din Transilvania secolelor XVI-XVII

Carte despre meniurile și ritualurile culinare din Transilvania secolelor XVI-XVII

Un volum despre un subiect inedit, rafinamentul culinar de la curtea principilor ardeleni, conținând meniuri și ritualuri gastronomice, a fost lansat, miercuri seara, la Muzeul Principia din Alba Iulia, capitala Principatului Transilvaniei între 1541 și 1699.Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect derulat de autorităţile locale şi cofinanţat de Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional.„Rafinament culinar la curtea principilor ardeleni”, un volum semnat de Doina Hendre Biro şi Beatrice Ciută, a însemnat o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. Astfel, sunt aduse în opinia publicului cele mai reprezentative meniuri preparate şi servite la curtea principilor, în perioada în care Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei. Sunt, de asemenea, expuse şi ritualurile culinare practicate pentru principii ardeleni, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă.„Acest volum este, de fapt, o excelentă carte de istorie, înainte de orice, pentru că punctul de plecare nu este nicidecum rafinamentul culinar, este o punere în temă a cititorului, nu neapărat a cititorului avizat, pentru că e o carte care se adresează oricărui tip de lector care are nişte curiozităţi”, a opinat, la evenimentul de lansare, prof. univ. dr. Diana Câmpan.Volumul începe cu o scurtă incursiune în istoria Transilvaniei secolelor XVI-XVII, când aceasta era principat autonom faţă de regatul maghiar, dar aflat sub suzeranitate otomană.De altfel, cartea conţine şi, pentru prima dată împreună, o galerie a portretelor principilor ardeleni.Aflăm din carte că bucătăria princiară era variată şi condimentată, caracterizându-se prin” lux, patimă şi exces”, după cum o definea Platina.„Analizând aceste rețete, am constatat că principii ardeleni nu făceau rabat de la extravaganțe. Încercau orice. (…) În decursul acestor festinuri cons..

copyright © 2024 mesagerul.ro