Mesagerul.ro

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, activități pentru promovarea gastronomiei și a județului, în țară și în străinătate

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, activități pentru promovarea gastronomiei și a județului, în țară și în străinătate

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a derulat, recent, o serie de activități dedicate dezvoltării elevilor săi, promovării gastronomiei
Scris de: Mesagerul de Covasnala data de: 25 octombrie, 2019în: ȘtiriNiciun comentariu Listare EmailLiceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a derulat, recent, o serie de activități dedicate dezvoltării elevilor săi, promovării gastronomiei și a județului Covasna, în țară, dar și în străinătate. Săptămâna trecută, o delegație a Liceului a participat la Festivalul „Deliciile toamnei”, în Republica Moldova, iar săptămâna aceasta, o serie de elevi au participat la ateliere de pregătire, la Brașov, coordonate de chef Vasile Spânu, membru al Asociației „Euro-Toques” România. În perioada 16-19 octombrie, o delegație compusă din trei profesori, un maistru și patru elevi ai Liceului, s-au deplasat în Republica Moldova, unde au participat, la Festivalul „Deliciile toamnei”, organizat de Școala Profesională nr. 2, din Chișinău.Evenimentul, aflat la a treia ediție, a dorit să promoveze gastronomia, dar și talentul elevilor și aplecarea acestora spre arta culinară.  Decoruri potrivite temei, bucate care mai de care mai gustoase, au fost pregătite de gazdele din Chișinău. Delegația covăsneană a fost primită foarte bine. Așa cum se cuvine, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare și cu preparate tradiționale, în prezentări inedite. Valorile lăsate din străbuni au fost la loc de cinste, iar festivalul s-a transformat într-un regal dedicat toamnei.În cadrul evenimentului, elevii covăsneni și dascălii lor au participat la o serie de ateliere gastronomice și de elevi și profesori ai liceului din Chișinău, și au pregătit, împreună, o mulțime de bunătăți. Eclere și deserturi care mai de care mai aspectuoase și gustoase au fost realizate în cadrul atelierului, evenimentul dovedindu-se a fi un foarte reușit schimb de experiență, după cum au relatat reprezentanții delegației covăsnene.Acord de cooperare, peste granițeCu ocazia participării la festival, cele două unități de învățământ au semnat un acord de cooperare.Acordul, încheiat pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire, vizează parteneriatul  între cele două instituţii exprimat prin dorinţa de a contribui la dezvoltarea politicilor educaţionale vizând sporirea nivelului de formare profesională ale tinerilor în domeniul alimentaţiei publice, comerţului şi a serviciilor hoteliere.„Acordul semnat prevede organizarea și implementarea activităților de formare comune, precum și schimburi de experiență între studenții și profesorii celor două instituții. Unitățile școlare partenere vor colabora în următoarele domenii prioritare:  promovarea culturii gastronomice, valorilor și tradițiilor culturale naționale,  diseminarea experiențelor și bunelor practici în alimentație, restaurație și turism,  participarea la proiecte comune în domeniul asigurării schimbului de experiență, finanțate la nivel național sau de către alte instituții/organizații europene sau internaționale,  organizarea în comun a unor manifestări în domeniul alimentației, restaurației, turism precum master clase, conferințe, ateliere de lucru, întâlniri informale, schimb de publicații etc.”- se arată în document.Semnarea acordului de cooperare a închis o săptămână plină de activități derulate la Chișinău, la care delegația covăsneană a avut bucuria să participe. Acestea au cuprins un atelier intitulat „Decorul mesei festive pentru evenimente”; un atelier intitulat „Arta în farfurie”, altul intitulat „Deserturi pentru mese festive” și masterclass-ul „Pregătirea prăjiturilor”, dar și excursii ghidate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Conacul Manuc Bei, raionul Hîncești, Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Hîncu.Colaborarea cu Școala Profesională nr.2 din Chișinău este una mai veche, de suflet, foarte valoroasă, a precizat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, prof. Carmen Tordai.„Acordul de parteneriat încheiat săptămâna trecută cu Școala Profesională nr.2 din Chișinău certifică faptul că tot ce s-a clădit până acum între cele două școli (parteneriat există între cele două școli de peste zece ani) are un fundament foarte solid, indiferent de cine e la conducerea fiecărei școli, indiferent de perioadele mai bune sau mai puțin bune prin care trec cele două școli în evoluțiile lor… acest fundament este legătura de suflet între cadrele didactice de la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> și de la Școala Profesională nr. 2. Sentimentele de respect și  apreciere profesională, dorința de a învăța unii de la alții și a pune în practică tot ce învățăm unii de la alții și mai ales faptul că noi considerăm școala din Chișinău o școală profesională de elită care este un exemplu de urmat, ne determină să căutăm tot felul de oportunități de a ne întâlni, de a face schimburi de experiență, de a împărtăși metode didactice și de a face schimburi de materiale didactice.”- a declarat prof. Carmen Tordai.Proiecte ampleDeplasarea echipei Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, la Chișinău, s-a realizat printr-un proiect intitulat „Parteneriate culturale și educative peste granițe”, desfășurat pe perioada a cinci luni și jumătate, din 20 iunie 2019 și până în 30 noiembrie 2019, și care are ca scop implicarea elevilor și cadrelor didactice din liceul și din Școala Profesională nr.2 din Chișinău, Republica Moldova în activități culturale și educative pentru păstrarea tradițiilor și promovarea culturii locale românești de pe ambele maluri ale Prutului. Echipa de proiect este compusă din directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, președintele Asociației „Școala Constantin Brâncuși”,  Sebastian Pârvu, prof. Claudia Mocanu și Marlena Hess – în calitate de membri.Printre obiectivele proiectului se numără, conform echipei, organizarea de schimburi de experiență între cadrele didactice și elevii celor două școli, pentru păstrarea identității.De altfel, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” are în derulare, în total, trei proiecte ample, „Parteneriate culturale și educative peste granițe ” fiind unul dintre ele. Acestea au ca numitor comun lărgirea orizonturilor elevilor școlii, dezvoltarea acestora prin implicarea în activități educative, culturale, gastronomice, și sunt susținute de Consiliul Local Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna, ca urmare a selectării acestora, la un concurs de proiecte.Atelier de pregătire, de Ziua internațională a bucătaruluiO altă activitate organizată de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și dedicată promovării gastronomiei, valorificării talentului culinar al elevilor și dezvoltării acestuia  s-a realizat, săptămâna aceasta, printr-o excursie de studiu la Brașov, la Centrul de evenimente „Lux Divina”, unde un grup de elevi, însoțiți de cadre didactice, au participat la o sesiune de pregătire cu chef Vasile Spânu, membru al Asociației „Euro-Toques”- România. Evenimentul a dorit să marcheze Ziua internațională a bucătarului și,  totodată, să promoveze consumul de pește și să stimuleze interesul viitorilor bucătari în a pregăti preparate din pește.„În excursia de studiu de la <<LUX DIVINA>>, 15 elevi de la clasa a X-a B, școală profesională, calificarea bucătar și de la clasa a XI-a A liceu, calificarea tehnician în gastronomie, au pregătit împreună cu executiv chef Vasile Spânu și un bucătar de la complexul de evenimente mai sus-amintit- chifteluțe din peste cu sos pescăresc, ciorbă de pește și saramură de crap cu mămăliguță…. De ce preparate din pește? Deoarece copiii din județul Covasna consumă foarte puțin pește, deoarece ei nu cunosc cât de gustoase și sănătoase sunt preparatele din pește, și am preferat să gătească împreună cu un profesionist care a copilărit și și-a trăit tinerețea în Mahmudia unde a și început cariera de bucătar- Vasile Spânu. Vasile Spânu este membru <<EURO-TOQUES>> România, coleg cu mine în această asociație profesională și a primit cu mare drag această provocare de a lucra câteva ore împreună cu viitorii specialiști în bucătărie. Ziua de desfășurare a ales-o domnia sa fiindcă se știe că restaurantele sunt în plin sezon al nunților și la Brașov…nu numai. Acolo sunt și multe evenimente oficiale, profesionale, culturale și sportive care sunt însoțite întotdeauna de mesele festive. Am reușit să îmbinăm în această excursie sărbătorirea Zilei internaționale a Bucătarului (marcată anual în data de 20 octombrie), cu tema gastronomică a proiectului cofinanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe care este cofinanțator.”- a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, care a precizat că elevii au fost foarte receptivi la tot ceea ce s-a întâmplat în una din bucătăriile de la complexul de evenimente brașovean și că fiecare a efectuat câte o operație pregătitoare, termică sau au spălat vase, tăvi, ustensile.Directorul Liceului a afirmat că participarea la seminarii susținute de chefi, de bucătari cu experiență, , interacțiunea cu personalități din domeniu sunt foarte importante și benefice pentru elevi.„Astfel de evenimente în care elevii gătesc alături de profesioniști marchează evoluția profesională a elevilor, îi motivează să se pregătească mai bine în meseria pe care au ales-o să o învețe. Așa își dau seama că un bun profesionist trebuie să cunoască bine meseria, să muncească mult și că ei trebuie  să devină responsabili, implicați, serioși în exercitarea meseriei. Executiv chef, Vasile Spânu le-a propus elevilor doritori o colaborare pentru a-i pregăti pentru competițiile gastronomice de juniori. Poate, în anul școlar viitor, pe baza unor contracte – cadru, să-și desfășoare stagiile de pregătire practică la Lux Divina… și multe alte oportunități de dezvoltare profesională. Rămâne la latitudinea elevilor să hotărască ce vor să facă în sensul reușitei lor pe plan profesional, fiindcă oportunități sunt… și sunt foarte multe pentru elevii care au ales domeniul de pregătire de bază turism și alimentație.”- a declarat prof. Carmen Tordai.Întrebată ce proiecte, planuri și activități mai cuprinde agenda acestui an, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” a răspuns:„Proiecte și planuri avem… timpul ne lipsește, dacă ne referim la ce dorim să facem până la finalul anului 2019. Deocamdată ne pregătim de vizita evaluatorilor ARACIP pentru ca școala să fie evaluată extern periodic. Acest lucru implică multă seriozitate și responsabilitate, deoarece pentru toate cele trei nivele de studiu – liceal, profesional și postliceal, așteptăm să fim evaluați. Sunt convinsă că vom trece cu brio și peste acest <<examen>>, fiindcă în școala noastră avem multe cadre didactice care pe lângă faptul că sunt bine pregătite profesional, pun și suflet în tot ceea ce fac…și acest lucru se <<vede>>!”M.D.C.Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail

copyright © 2020 mesagerul.ro