Mesagerul.ro

Adrian Oros,Ministrul Agriculturii : Produsele procesate vor fi scoate din lista celor suspendate la export

Adrian Oros,Ministrul Agriculturii : Produsele procesate vor fi scoate din lista celor suspendate la export

Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada starii de urgenta ar putea fi eliminate la inceputul saptamanii viitoare, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“O sa corectam partea aceasta din ordonanta (Ordonanta militara nr.8), putem modifica anexa, daca efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale si produse agroalimentare pentru a ne asigura ca sunt suficiente stocuri pentru populatie, dar, repet, interdictia se refera doar la spatiul extracomunitar. O sa vedem care este impactul pana luni (13 aprilie n.r.) si o sa dam o alta ordonanta prin care o sa scoatem din lista, eventual, punctul 11, care contine produse procesate. Saptamanal putem corecta cate ceva, in functie de evolutia stocurilor. Vrem sa monitorizam foarte atent, astfel incat tot ce ne trebuie sa ramana in tara”, a explicat Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat ca unii agenti economici au fost afectati de sistarea exporturilor de cereale, dar, in functie de contractele ferme de export pe care le aveau in derulare si de dimensiunea pierderilor, acestia ar putea fi despagubiti.

“Cu siguranta ca unii agenti economici au fost afectati, mai ales traderii. Ne intereseaza si acest lucru, dar in primul rand ne intereseaza sa fim siguri ca exista alimente de baza in Romania. Pe cei care au fost afectati o sa incercam sa-i despagubim. Vom vedea cati dintre ei au avut contracte ferme de export, pentru ca pana acum nu am avut aceasta evidenta. Luni o sa avem exact dimensiunea pierderilor acestor companii, care sunt companiile, care este volumul de marfa, daca sunt probleme ca au intarziat doua-trei zile, iar daca lucrurile sunt foarte grave o sa dam drumul. Pana acum noi nu am avut siguranta ca datele pe care le primeam de la agentii economici, atunci cand ceream aceste date, pentru a face o monitorizare erau cele corecte si nici nu era o prevedere legala care ii obliga. Noi ne-am bazat pe buna credinta a agentilor economici. O sa vedem evolutia stocurilor si in functie de acest lucru vom lua decizia care dintre produse vor disparea de pe aceasta anexa. Noi trebuie sa ne asiguram ca exista rezerve suficiente pentru populatie si pentru furajele animalelor pana la noua recolta”, a explicat ministrul Agriculturii.

Punctul 11 din Anexa 2 a Ordonantei Militare (OM) nr.8 din 9.04.2020 contine “produse de brutarie, de patiserie, de biscuiti, chiar cu adaos de cacao; ostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din faina, din amidon, sau din fecule in foi si produse similare – cod tarifar 1905.

In context, presedintele presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu, a sustinut ca interzicerea exporturilor de cereale si de produse de brutarie si patiserie afecteaza industria si mediul de afaceri prin anularea unor contracte pe piete castigate cu greu in ani de zile.

“Noi nu am dorit oprirea exportului de cereale in aceste conditii. Contractele care sunt incheiate si in derulare trebuie sa ramana, pentru ca traderii au pierderi masive. Noi am dorit sa avem siguranta ca ne ajunge graul pana la noua recolta, pentru ca a crescut consumul. S-au mancat 50.000 de tone si 70.000 de tone in plus in lunile martie si aprilie si probabil si in luna mai va fi la fel, si era un pericol sa ramanem fara grau, insa se putea scoate grau de la rezerva de stat, asa cum se face in fiecare an, dat fie cu imprumut, contra-cost, sau pentru reimprospatare. Si anul trecut s-au scos 150.000 de tone de grau de la rezerva, dar acum s-a ales aceasta cale (OM nr. 8.). Noi pierdem niste piete anuland contracte, piete pe care am muncit 10 ani sa le castigam, asa cum este Egipt. Noi tot reprosam ca importam aluaturi congelate si exportam grau, nu exportam produse procesate”, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.

In prezent, in piata de morarit si panificatie sunt active in jur de 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociatie constituita in Romania in 1990, cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro