Mesagerul.ro

Cenzorii PLUS Dolj vin cu solutii fezabile pentru relansarea economiei dupa COVID-19

Cenzorii PLUS Dolj vin cu solutii fezabile pentru relansarea economiei dupa COVID-19

Comisia de Cenzori PLUS Dolj propun utilizarea fondurilor europene pentru mentinerea si dezvoltarea si a afacerilor actuale. Avem nevoie de un mediu economic stabil la fel cum avem nevoie sa ramanem alaturi de partenerii nostri europeni.

Fondurile europene sunt un instrument folosit de ani buni de Uniunea Europeana pentru a incuraja initiativa antreprenoriala in vederea crelsterii competitivitatii. Ele sunt acum instrumentul perfect pentru continuarea activitatii economice si pastrarea competitivitatii la nivel local, national si regional.

Dupa cum stim deja, criza COVID-19 vine la pachet cu o criza economica generata de stoparea fortata a activitatii economice. Daca pentru criza sanitara nu ne-am facut temele din timp, e bine ca macar pentru cea care o urmeaza sa nu mai repetam aceasta greseala.

In aceasta pauza fortata, antreprenorii (ca noi totI, de altfel) pot astepta sa treaca aceasta interdictie sau se pot gandi la solutii pentru perioada ce va urma.

Sa nu uitam ca, in fond, crizele sunt si oportunitati: oportunitati de a diversifica activitatea economica adaptat la noile realitati si cerinte din piata (vedem deja din ce in ce mai multe stiri cu firme romanesti care au inceput zilele acestea sa produca diverse produse care ne parveneau exclusiv din import), oportunitati de a analiza pe indelete si optimiza afacerea existenta, oportunitati de a ne reinventa complet sau, de ce nu, oportunitati de a ne hotari sa devenim din angajati antreprenori. Unele dintre cele mai mari firme au luat avant in perioada Marii Crize (1929).

Vestile dinspre UE incep sa devina din ce in ce mai optimiste si, in scurt timp, vom avea masuri clare si instrumente financiare functionale de interventie si suport in economiile statelor membre.

Fondurile europene nerambursabile trebuie sa fie prima optiune acum a antreprenorilor romani. Din punct de vedere al timpului si informatiei, este eficient sa ne uitam intai in directia a ceea ce avem deja, functioneaza si are infrastructura in intreg teritoriul, prin intermediul firmelor de consultanta privind accesarea de fonduri europene.

Pentru antreprenorii de anvergura, ele pot fi sursa pentru retehnologizare in directia schimbarilor inregistrate la nivelul cererii, permitand capitalizarea de pe urma nevoilor de produse si servicii nou create de criza COVID-19, nu doar pe plan national, si compensarea cererii scazute pentru o parte dintre cele din portofoliul actual.

Pentru antreprenorii mici, care nu si-au permis sa reziste acum nici macar cu trimiterea angajatilor in somaj tehnic si au tras obloanele, ele pot fi o ocazie de a capata capitalul necesar pentru a redeschide acelasi business.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro