Mesagerul.ro

Craiova, paradisul “verde” al dezvoltarii imobiliare

Craiova, paradisul “verde” al dezvoltarii imobiliare

Poluarea din marile orase si schimbarile climatice se resimt tot mai pregnant in ultimul deceniu, impunandu-se a fi tras un semnal de alarma cu privire la importanta protejarii mediului.
In “jungla urbana”, necesitatea constructiilor bine planificate, folosirea de materiale economice si naturale, dar si extinderea spatiilor verzi sunt tot mai evidente.

Orasele care se dezvolta dupa planuri bine puse la punct, care iau in considerare si impactul asupra mediului, cunosc nu numai o crestere a calitatii vietii locuitorilor, dar si perspective favorabile pentru viitor.
Craiova secolului al XXI-lea se confrunta, asemeni altor orase din tara, cu numeroase probleme urbane care afecteaza tot mai mult calitatea vietii locuitorilor sai.

Dintre factorii de mediu, ponderea cea mai importanta in relatia dintre starea de confort si sanatate a populatiei, pe de o parte, si calitatea mediului in zonele locuite, pe de alta parte, o detine aerul, cu impact major, in primul rand, asupra populatiei infantile.

Intre problemele carora Craiova trebuie sa le faca fata se pot mentiona aglomeratia datorata densitatii mari a populatiei, traficul auto intens, poluarea atmosferica generata, in principal, de gaze rezultate din traficul auto si in suspensie, potentate de suprafetele reduse ale spatiilor verzi. La toate aceste elemente se adauga efectele climei temperate excesiv continentale, caracteristice zonei de campie, accentuate de schimbarile climatice globale.

Restrangerea spatiilor verzi accentueaza puternic riscurile ecologice urbane si are un impact negativ imediat asupra calitatii vietii si starii de sanatate a populatiei. De aceea, in ultima vreme, lumea lupta sub diverse forme pentru crearea de noi spatii verzi, in special in zonele urbane cele mai aglomerate.

In schimb, in Craiova una dintre marile disfunctionalitati deriva tocmai din insuficienta acestora, in prezent existand o adevarata criza, deoarece “febra” constructiilor a redus semnificativ spatiul verde.
Orasul nostru se “dezvolta” din punct de vedere urbanistic: apar cladiri de birouri moderne, noi blocuri de locuinte “se-nalta-n soare”, dar si spatii comerciale mai mari sau mai mici. Construirea acestora este autorizata de primarul Municipiului Craiova, cu avizul arhitectului-sef al institutiei, existand “preocupare” pentru ca noile edificii sa se afle in armonie cu specificul arhitectural si peisagistic al urbei.

Ca expresie a acestei preocupari pentru frumusetea fetei orasului, amintesc ca, inca de la mijlocul anului 2014, au fost introduse modele prestabilite pentru constructiile amplasate provizoriu pe raza municipiului.
De buna seama, le-ati observat tot mai des prin oras, dar… la o scara mult mai mare, majoritatea amplasate pe terenurile dintre blocuri, prevazute ca spatii verzi!
Conform punctului 6 din Anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, edificiile de acest tip au o durata de EXISTENTA LIMITATA, se realizeaza din materiale si alcatuiri care permit demontarea rapida si sunt de DIMENSIUNI REDUSE (chioscuri, tonete, cabine s.a.).

In capitala Republicii Oltenia, normele legale au fost reinterpretate, asa ca s-a ajuns ca Primaria Craiova sa includa in categoria constructiilor provizorii si, implicit, sa autorizeze construirea unor spatii care au destinatie de magazine, farmacii, depozite si hale a caror dimensiune depaseste chiar si 250 mp!
Sau au si etaj… numit fistichiu “spanta”!
Rautacios fiind, am ales tocmai autorizatia obtinuta de Ioana Ileana Pera, fiica lui Mircea Iulian Diaconescu (consilier al primarului Mihail Genoiu si fost arhitect sef al municipiului Craiova, sic!)
Sigur ca amplasarea unor astfel de constructii permite dezvoltarea economica, prin stimularea activitatii antreprenoriale locale, insa acest deziderat nu trebuie urmarit cu orice pret, asa incat sa fie incalcate normele legale si sa fie afectata sanatatea populatiei.
Cum? Aceleasi prevederi legale stabilesc ca REALIZAREA CONSTRUCTIILOR PROVIZORII SE AUTORIZEAZA IN ACELEASI CONDITII IN CARE SE AUTORIZEAZA CONSTRUCTIILE DEFINITIVE!

..

copyright © 2024 mesagerul.ro