BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

De azi se liberalizeaza piata! Mare atentie la factura la gaze. Ce trebuie sa faci ca sa platesti mai putin..

De azi se liberalizeaza piata! Mare atentie la factura la gaze. Ce trebuie sa faci ca sa platesti mai putin..

Piata gazelor din Romania este complet liberalizata, incepand de miercuri, 1 iulie, ceea ce ar trebui sa duca la cresterea concurentei si la scaderea preturilor, insa consumatorii casnici nu simt deocamdata aceste beneficii, pentru ca preturile din ofertele marilor furnizori raman aceleasi ca pana acum.

Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-si schimba furnizorul si de a trece in piata libera inca din 2007. Practic, foarte putini au facut-o, intrucat pana acum exista inca pretul reglementat, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

Insa, incepand de la 1 iulie, ANRE nu mai fixeaza pretul de vanzare a gazelor catre consumatorii casnici, iar acestia ar trebui sa cerceteze piata si sa aleaga cel mai bun pret.

Liberalizarea vine intr-un moment in care piata furnizarii de energie este extrem de concentrata, doua dintre companii, Engie si E.ON, avand 90% dintre clientii casnici.

Aceste companii au trimis clientilor oferte cu acelasi pret ca si pana acum si, daca nu exista niciun raspuns din partea oamenilor, ofertele intra automat in vigoare.

Cu toate acestea, autoritatile sustin ca tarifele pentru populatie ar trebui sa scada, deoarece pe bursa cotatiile gazelor cu livrare in a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decat pana acum.

In urma cu o saptamana, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara ca populatia ar trebui sa plateasca facturi cu 10-15% mai mici, odata cu liberalizarea.

„Sunt usor dezamagit de reactia furnizorilor, in special a furnizorilor mari care au foarte mult din piata, care au incercat sa profite de pe urma faptului ca romanul e conservator si poate ca nu se informeaza corect”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, in cazul in care marii furnizori nu vor scadea preturile, Legea concurentei permite Guvernului sa intervina in piata pentru o perioada de sase luni.

„Suntem dispusi sa asteptam sa vedem cum vom sta in iulie, cum se regleaza piata, si vom interveni daca vedem ca sunt speculatii. Vom interveni pe Legea concurentei si ne vom asigura ca diferenta de pret de achizitie a furnizorilor se va regasi si in pretul final al cumparatorilor”, a mai spus ministrul.

Reprezentantii ANRE admit faptul ca va mai dura pana ce consumatorul va simti liberalizarea in buzunarul sau.

„Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar daca nu de maine, pe aceasta piata dominata de un cerc restrans de furnizori. Pe termen mediu si lung, consumatorii vor fi cei care vor simti primii efectele benefice”, a afirmat, marti, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE. Efectul secundar va fi cel al cresterii increderii investitorilor, a adaugat el.

Totodata, specialistii spun ca liberalizarea va constientiza consumatorii si ii va impulsiona sa se implice mai mult, sa compare preturile din piata si sa analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte.

ANRE a aratat ca pot aparea si dezavantaje pentru consumatori in procesul de liberalizare, care sunt generate, in principal, de cunoasterea insuficienta a mecanismelor pietei, atat de unii furnizori, cat si de unii clienti finali.

„Clientii finali trebuie sa stie ca, pe piata concurentiala, preturile se formeaza liber pe baza cererii si ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale. Pentru a incheia in cunostinta de cauza un contract de furnizare a gazelor naturale, clientii finali trebuie sa realizeze propriile evaluari si comparatii intre oferte, in vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piata.

In acest sens, se recomanda ca, in prealabil, clientii finali sa se informeze cu privire la drepturile pe care le au si sa realizeze o comparatie intre conditiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual si conditiile comerciale oferite de alti furnizori de pe piata interna de gaze naturale”, spun oficialii ANRE.

De asemenea, oamenii trebuie sa stie ca isi pot schimba furnizorul oricand, in cel mult 21 de zile, printr-o simpla solicitare, chiar daca au semnat contracte noi pe o perioada determinata si acea perioada nu a expirat inca.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro