BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Domnule Manager ,unde este clavecinul?

Domnule Manager ,unde este clavecinul?

Dacă tot afirmă Gabriel Zamfir, în Raportul de management pentru anul 2019 (detalii:Primaria Craiova ), că Filarmonica “Oltenia” va încheia/reînnoi parteneriatele media cu postul TVS (care nu mai emite de ani buni) și cu ziarul “Adevărul de seară” (inexistent din vara anului 2011) – pag. 66, iar pentru următoarea perioadă de raportare a managementului (pag. 114 – 116) vizează derularea proiectelor fantasmagorice “Friendship Season”- ediția nr. IV! (cu un deviz realizat de 150.000 lei!) și ”Turneu în oraș”! (deviz realizat de 25.000 lei!), de ce ne-ar mai surprinde că pe afișul concertului din 10.07.2020 este scris ”La clavecin: Corina Stănescu”, deși în concertul respectiv doamna Corina Stănescu a utilizat un pian digital – clavinova, instrument versatil ce redă cu ușurință, la o simplă comutare de butoane, inclusiv sonoritățile specifice orgii, clavecinului ș.a.

Domnule Manager ,unde este clavecinul? 1

Afișul concertului din 10.07.2020, sursa: https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/
De ce nu, clavinova poate substitui din butoane o întreagă orchestră și poate combina timbral diverse instrumente, la alegerea ”interpretului”, imitând la comandă un instrument original dificil de procurat și, mai ales, de stăpânit cu virtuozitate.
Că se află pe scenă clavecin sau clavinova îi pasă cuiva? Melomanilor care aplaudă entuziaști Orchestra de Cameră a Filarmonicii craiovene executând ”Anotimpurile” de Vivaldi în Parcul ”Romanescu” sau reprezentanților  Primăriei Craiova încântați de ”evoluția” managerială ”revelatorie” a lui Gabriel Zamfir, începând din 2017? Ce interpretări celebre cu faimoasele ”Anotimpuri” de Vivaldi au ascultat melomanii craioveni, astfel încât să nu
remarce această regretabilă confuzie pe afișul asumat de o instituție profesionistă de concerte, precum pretinde conducerea Filarmonicii ”Oltenia”?

Domnule Manager ,unde este clavecinul? 2

Fotografii de la concertul Filarmonicii ”Oltenia” din 10.07.2020, Teatrul de Vară – Parcul Romanescu:

Domnule Manager ,unde este clavecinul? 3

pian digital – clavinova  Sursa: https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/

Domnule Manager ,unde este clavecinul? 4

pian digital – clavinova Sursa: Facebook

De bună seamă, sub oblăduirea unui manager de notorietate în galeria plagiatorilor de proiecte de management, care a mai și semnat ca ”profesor universitar” pe diplomele eliberate de Ministerul Educației la Olimpiada Națională de Muzică (deși el este doar ”lector”, detalii: https://www.gds.ro/Local/2018-09-18/directorulfilarmonicii-oltenia-in-centrul-unui-nou-scandal/), Biroul Coordonare Artistică și Serviciul Organizare și Promovare
Evenimente Culturale ale Filarmonica ”Oltenia” au atins apogeul incompetenței în materie de ignorare a unor rigori elementare în redactarea și tipărirea materialelor promoționale privind activitatea de concerte a instituției.
Nu, clavecinul nu este totuna cu pianul digital – clavinova, tot astfel precum Filarmonica din Craiova nu are ”corp de balet” și precum este la fel de ilogic să se încheie un parteneriat autoreferențial, cu… Filarmonica (după cum își etala ”erudiția academică” lectorul univ. dr. Gabriel Zamfir în Proiectul de management din 2017, în baza căruia a fost desemnat să reprezinte instituția amintită). Și dacă tot se laudă pe afiș cu clavecinul, domnul Gabriel Zamfir, ajuns lector universitar după susținerea tezei de doctorat intitulate “Ipostaze actuale ale categoriilor neocazionale din perspectiva fenomenului folcloric muzical-vocal oltenesc”, poate ne va propune un festival de muzică preclasică, eventual având tema ”Ipostazele istorice ale clavecinului la curțile imperiale europene”, prilej cu care va organiza și o expoziție de clavecine aduse special la Craiova de la cele mai valoroase muzee de istoria instrumentelor și din varii colecții private. Și poate că vom trăi bucuria (post COVID-19, evident) de a-i asculta în concerte și recitaluri pe scena Filarmonicii ”Oltenia” pe unii dintre cei mai renumiți claveciniști din lume, poate pe… Pierre Hantaï, Skip Sempé, Trevor Pinnock, Christophe Rousset.

Domnule Manager ,unde este clavecinul? 5
Clavecin cu două claviaturi (sec. XVIII), Muzeul Național al Instrumentelor Muzicale, Roma
Sursa: https://www.italianways.com/the-national-museum-of-musical-instruments-in-rome/
Până atunci, însă, ar fi oportun un mic exercițiu de memorie:
Stimați cititori, știați că Filarmonica ”Oltenia” are în dotare un clavecin adevărat? Nu, nu e spinetă, nici clavicord, e chiar un clavecin. Și este mai mult decât atât: este un clavecin stricat, abandonat în praful disprețului și aroganței afișate de conducerea Filarmonicii din Craiova pentru tot ceea depășește nivelul ”cântării” dedicate ”cu foc de la inimoară” de șmecherașul băiat-bun-de-gașcă Gabriel Zamfir ”dușmanilor” fraieri
(https://www.gds.ro/Actualitate/2019-06-28/directorul-glont-in-cap-al-filarmonicii-oltenia-dedicatii-muzicalepentru-dusmani/).
Am căutat clavecinul în Parcul ”Romanescu” și nu l-am zărit nicăieri…

O întrebare pentru dumneavoastră, stimați cititori:

Dacă aveți copii și nepoți, dacă poate aveți oaspeți și doriți să le prezentați câteva dintre reperele culturale de vază ale municipiului–reședință de județ Craiova, dacă… v-ați gândit cumva să le recomandați și concertul de muzică preclasică organizat de Filarmonica ”Oltenia” la data de 10 iulie 2020, pe scena Teatrului de Vară din Parcul ”Romanescu”, oare ce scuze acceptabile ați invoca în momentul în care căutați cu privirea clavecinul evidențiat expres pe afișul care induce în eroare și care promite doar un fals? Ce veți face dacă nepotul sau copilul v-ar cere explicații, spunându-vă că ”nu vede clavecinul pe scenă” și că știe de la istoria muzicii că ”nu așa arată un clavecin”. Ce le veți spune oaspeților Dumneavoastră, dacă vă întreabă ”ce s-a întâmplat cu clavecinul, de ce nu se află pe scenă?”

..

copyright © 2024 mesagerul.ro