Mesagerul.ro

Europarlamentul PNL, Marian – Jean Marinescu, despre Pactul ecologic european: Vor veni propuneri de legi care pot sa schimbe foarte mult din viata noastra perioada urmatoare

Europarlamentul PNL, Marian – Jean Marinescu, despre Pactul ecologic european: Vor veni propuneri de legi care pot sa schimbe foarte mult din viata noastra perioada urmatoare

Azi la sediul PNL Dolj a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Europarlamentarul PNL , Marian-Jean Marinescu si Deputatul PNL Dolj , Nicolae Giugea .
In prima parte , Marian-Jean Marinescu a prezentat situatia pactului ecologic, un subiect pe agenda Parlamentului European dar si a Comisiei Europene .
Pactul ecologic implica si o zona importanta din Romania iar Europarlamentarul PNL a explicat care este si aportul tarii noastre ..

“Am vrut sa spun cateva vorbe despre ce s-a intamplat la sesiunea de la Strasbourg ,mai ales ca sunt doua lucruri extrem de importante pentru mine dar si pentru regiunea noastra Oltenia ,sunt doua lucruri care se refera la acelasi subiect care va fi foarte important in urmatorii ani.

Este vorba despre pactul ecologic, e vorba despre lupta impotriva fraudei care se discuta acum foarte mult cu institutiile europene si a inceput sa se discute si in statele membre si va genera foarte foarte multe subiecte si mai ales schimbari in modul de abordare al investitiilor la nivel european si la nivel national. Dupa cum stiti ,Comisia a venit in decembrie foarte repede dupa opinia mea ,adica la doua saptamani trei saptamani dupa ce Comisia a fost investita .cu acea propunere pentru pactul ecologic.

Este o comunicare deci nu este un dosar legislativ ,este o comunicare prin care anunta ceea ce vrea sa faca in urmatoarea perioada. Acolo sunt foarte multe lucruri in toate domeniile bineinteles. Toate referitoare la cum Europa va lupta impotriva schimbarilor climatice. Banuiesc ca ati mai vazut tot felul de comentarii. . Este foarte important cum se abordeaza acest subiect. Din pacate eu vad ca in Parlament, in decembrie mai ales , a fost o abordare dupa parerea mea foarte populista.

E foarte usor sa vorbesti despre lupta impotriva schimbarilor climatice sa stii foarte multe spui doar ca nu sa lasi nepotilor un mediu curat. Vrei sa traim bine sa avem un aer curat, un mediu curat dar in acelasi timp si eu vreau sa las nepotilor mei un mediu curat. Vreau sa le las un loc de munca pentru ca nu stiu daca este o deosebire intre a muri de caldura sau a muri de foame de ai un loc de munca si este foarte important sa avem o abordare echilibrata ,sa facem pentru orice proiect de investitie asa cum se cere din ce in ce mai puternic un studiu de impact climatic dar in acelasi timp sa facem si un studiu de impact in ceea ce priveste competitivitatea economica si mai ales locurile de munca. In ianuarie s-au mai schimbat putin si probabil din ce in ce ne apropiem de legea care va veni , legea pentru crima care a fost anuntata de Comisie in acea comunicare si care probabil va veni undeva in jurul verii verii din ceea ce ne apropiem de lege cred ca si opiniile in Parlament se mai schimba putin probabil.

Cei care acum se duc acasa deputatii isi anunta cu foarte mare mandrie , am votat pentru micsorarea emisiilor cu 55 %. Foarte curand daca va ramane 55% si in lege vor trebui sa duca acasa si sa spuna de exemplu intr-o zona in industria siderurgica am votat 55 % dar stiti cam jumate din cei care au locuri de munca dispareti. Situatia este de acest gen,eu o spun foarte transant,am foarte multe discutii si in grupul PPE cu colegii mei si marti seara am avut o negociere de o ora cu delegatia Germaniei pe rezolutia pe care a votat-o Parlamentul. Ca urmare a acestei comunicari ,saptamana trecuta am votat la Strasbourg Parlamentul o rezolutie pe baza acelui comunicat in care sunt abordate foarte multe domenii si ce credem noi ca va trebui Comisia sa includa in lege. Sunt foarte multe lucruri ,o sa trec prin toate sa va spun doar cateva lucruri care sunt foarte importante pentru Romania. S-a incercat sa se introduca includerea cladirilor si a transportului special al transportului rutier in schema de comert cu emisii.

S-a incercat sa se propuna bineinteles ca aceasta rezolutie nu este un document legislativ este o rezolutie. Lucruri extrem de complicate sa le spunem pentru tot estul Europei ,adica incercarea de a moderniza cladirile sa se faca pe baza unei scheme de comert cu emisii la fel ca la industrie si cel mai bun exemplu este compania Oltenia de energie electrica, deci sa se introduca si la cladiri si la transportul rutier,ar fi fost o mare problema pentru noi. A fost o discutie foarte lunga in grup eu am sustinut ca nu trebuie sa mentionam acest lucru pentru ca genereaza dupa mine o noua diviziune intre Est si Vest.

Este adevarat renovarea cladirilor ar aduce o reducere de emisii extraordinar de mare pentru ca are cea mai mare cota in totalul emisiilor deci trebuie sa facem acest lucru insa printr-o alta abordare. Din pacate insa au trecut cateva lucruri care sper ca nu vor fi luate in considerare de Comisie ,chiar daca acesta este trendul adica eliminarea subventiilor pentru combustibil. in rezolutie scrie pana in 2020 chiar daca noi suntem in 2020.. Este un lucru iarasi foarte complicat pentru pentru noi cu toate ca in aceeasi rezolutie am reusit sa pastram iarasi cu foarte mare greutate mentiunea sa se considere gazul o masura tranzitorie pentru micsorarea emisiilor ceea ce pentru noi este foarte important. Stiti foarte bine ca la Rovinari la Turceni se incearca se propune lucrari carbunelui cu gaz. Deci cam astea sunt lucrurile principale din rezolutie nu este un document legislativ spun inca o data insa o asemenea rezolutie mentionata atat de Parlament cat si de Comisie in diverse alte propuneri de legislatie sau alte rezolutii.

Cert este ca este o dezbatere foarte animata dura cateodata care va dura pe o perioada de cel putin doi ani pana cand. Comisia va ramane cu toate propunerile de legi si trebuie sa fim extrem de atenti cu aceasta dezbatere. Eu am inceput sa spun la toti cei care vin si se intalnesc cu mine ca niciodata eu intotdeauna puneam bazele de Parlament insa uitandu-ma la ce majoritari se formeaza in Parlament le spun celor care vin la mine sa mearga acasa sa discute cu guvernele si sa mearga apoi sa incerce sa creioneze pozitia Guvernului respectiv in Consiliu astfel incat sa putem sa avem o abordare echilibrata cat de cat si in Parlament si in Consiliu la negocierile pentru legi pentru ca acolo vor fi cele mai importante momente. Deci aceasta rezolutie cere micsorarea emisiilor pana in 2030 adica in zece ani, pana la 55 %.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro