Mesagerul.ro

Presedintele Klaus Iohannis, dupa explozia cazurilor Covid: Suntem intr-o situatie foarte complicata. E greu de imaginat cum va arata o noua faza de relaxare

Presedintele Klaus Iohannis, dupa explozia cazurilor Covid: Suntem intr-o situatie foarte complicata. E greu de imaginat cum va arata o noua faza de relaxare

”Daca situatia se inrautateste, putem sa revenim la masuri mai restrictive” – a avertizat Iohannis, dupa ce a vizitat Institutul Cantacuzino.

Va prezentam declaratia de presa :

Am vizitat Institutul Cantacuzino si sunt impresionat! Am gasit o echipa foarte motivata, foarte profesionista si am vazut unele din instalatii, unele care sunt vitale in aceasta etapa. Stiti ca aici, la institut, se fac, se prelucreaza foarte multe probe in legatura cu noul coronavirus.

Aproape 45.000 de teste au fost prelucrate in ultimele zile, ceea ce este foarte notabil si acest institut deja joaca un rol extrem de important. Insa in afara de aceste prelucrari de teste, care sunt, dupa cum mi-au spus cei care lucreaza aici, deja, actiuni de rutina, se face cercetare si se face, se pregateste si productie de diferite materiale. Deci, o miscare pe care o gasesc foarte pozitiva. Va felicit si va indemn sa continuati si la urmatoarea intalnire, sa imi prezentati deja noutatile despre care am discutat astazi.

Acum este evident ca trebuie sa vorbim, in acest context, si despre pandemie, despre COVID-19. Din acest punct de vedere, astazi este o zi trista. Avem un numar record de persoane gasite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri pana astazi. In acest context, trebuie sa fac cateva remarci.

In primul rand, dragi romani, suntem, iata, deja din martie, in plina epidemie, in plina pandemie si pot sa spun ca pana acum cateva saptamani, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenta, in care am luat masuri dure, in care autoritatile au reactionat rapid, eficient si am reusit sa tinem evolutia sub control.

Este a doua luna, deja, ca avem stare de alerta si lucrurile, din pacate, vedem ca nu au evoluat asa cum ne-am fi dorit cu totii. Insa, in acest context, revin la ce am mai spus inainte de mai multe ori: raspunderea in acest moment este partajata intre autoritati si cetateni. A fost o perioada foarte dificila si ar fi foarte, foarte pacat sa dam cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obtinut pana acum. Masurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanta si, evident, spalat pe maini.

Pe de alta parte, trebuie sa fim foarte atenti la ce ne spun unii si altii, fiindca in aceasta perioada, in loc sa fim toti de aceeasi parte, politicienii sa sprijine Guvernul si impreuna sa-i convingem pe romani ca este o treaba foarte, foarte serioasa, vedem ca sunt politicieni care incearca sa exploateze electoral aceasta pandemie. Este o cale eronata si din acest punct de vedere, vreau sa ma adresez si politicienilor si Parlamentului.

Suntem intr-o situatie foarte complicata, este momentul sa lasam divergentele politice de o parte si sa ne concentram pe solutii care sunt absolut necesare in aceasta perioada, iar in acest sens solicit Parlamentului sa ia in dezbatere in regim de urgenta legea care clarifica carantina si izolarea, pentru a reda autoritatilor acest instrument extrem de important in perioada de pandemie.

Nu este momentul sa disperam, dar in niciun caz nu este momentul sa lasam garda jos si, repet, dragi romani, impreuna am parcurs relativ bine perioada pana acum. Haideti sa facem un efort, sa continuam, nu lasati garda jos, este in joc viata voastra si viata celor dragi voua!

Aici nu vorbim de politica, aici nu vorbim de optiuni personale, aici vorbim de o boala care din pacate, a ramas inca in societate. Sa nu ne imaginam ca virusul dispare de azi pe maine daca cineva da o lege sau un act administrativ. Virusul nu tine cont de granite, nu tine cont de legi, nu tine cont de diferite abordari pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca sa ne protejam constiinta noastra.

Daca respectam normele care sunt in vigoare, avem o sansa buna sa trecem mai departe cu cat mai putine persoane imbolnavite si, da, cu cat mai putine persoane decedate din cauza acestei boli. Sa nu ne imaginam ca daca este vara si plecam undeva la munte sau la mare scapam de virus. Din pacate, virusul merge cu noi si la mare, si la munte, tine de noi sa ne protejam cat putem de bine. Nu ne-am dorit aceasta boala, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideti sa respectam indicatiile specialistilor, haideti sa facem aceste lucruri simple, ca sa ingradim raspandirea virusului, pentru a putea trece cu bine de aceasta perioada dificila.

Jurnalist: Domnule Presedinte daca numarul de infectari va creste in perioada urmatoare, riscam sa ne intoarcem la starea de urgenta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Riscam, in primul rand, sa ne imbolnavim si asta este mult mai grav decat starea de urgenta sau de alerta sau de orice alta discutie in Parlament. Trebuie sa fim foarte, foarte constienti de ce vrem. Cu totii ne dorim sa ne reluam viata normala, asa cum am cunoscut-o, dar nu se poate inca. Deci suntem inca in pandemie, si dupa cum vedem evolutia, cred ca va mai dura pana cand putem sa ne reluam viata normala. Pe de alta parte, nu putem sa inchidem tara si sa plecam undeva. Aici e viata noastra, aici e tara noastra, aici e sanatatea noastra, aici e economia noastra, si daca vrem sa ne si miscam, sa functioneze si economia, sa putem sa mergem si la mare sau la munte, trebuie sa respectam aceste norme. Deci inca o data, nu vorbim de masura pur administrative, vorbim de o situatie de pandemie foarte periculoasa si tine de fiecare dintre noi sa respectam normele care se emit. Rolul autoritatilor este sa emita normele, rolul spitalelor sa trateze bolnavii, dar rolul nostru si respectarea normelor este sa nu ajungem la spital, fiindca este o boala foarte periculoasa.

Jurnalist: Domnule Presedinte, efectele deciziei CCR privind carantinarea si izolarea se resimt deja. Partidul Social Democrat a acuzat PNL ca nu a asigurat un cadru legal pentru aceste masuri. Cine considerati ca ar trebui sa raspunda pentru aceasta situatie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cred ca aruncarea vinei dintr-o curte intr-alta nu ajuta pe nimeni, hai sa fim seriosi! Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare, ca sa avem o lege in vigoare. Nu si-au imaginat probabil parlamentarii in nicio sesiune ca o sa ajungem intr-o situatie atat de grava. Legislatia in vigoare pe care am gasit-o este slaba. Asa a fost ea gandita. Nu are rost sa incercam sa cautam cine a facut-o slaba. Rolul nostru acum este sa gasim solutii pentru a face o legislatie moderna, eficienta, aplicabila si, da, constitutionala. De asta m-am adresat Parlamentului cu solicitarea sa lucreze rapid, ca sa avem legislatie.

Jurnalist: Avand in vedere cresterea numarului de cazuri, considerati ca mai este oportuna organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie si eventual un referendum pe 23 august, pe care cei de la USR si PSD si-l doresc, pe tema „Fara penali in functii publice”?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Dupa parerea mea, alegerile locale in septembrie se pot organiza. Daca respectam aceste norme simple – purtarea mastii, distanta – putem sa mergem sa alegem autoritatile locale. Daca se va organiza un referendum sau nu, sigur, asta vom vedea in functie de evolutia din Parlament. Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare in sine e problematic, ci campania. Cu siguranta, campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Nu pot sa-mi imaginez sa facem mari adunari populare, indiferent cand vom avea alegeri in cursul acestui an. Deci, vom avea campanii mai degraba pe mediul online, pe TV, si asa mai departe. Este o provocare si pentru politicieni, si pentru partidele politice, dar procesul de votare in sine se poate organiza daca se respecta toate normele.

Jurnalist: Ati stabilit un prag, un numar de cazuri care va va face sa reintroduceti starea de urgenta? Un scenariu negru, sa spunem.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro