Mesagerul.ro

Sorina Pintea, criticata DUR dupa anuntul de suspendare a exportului de citostatice: Problema este falsa

Sorina Pintea, criticata DUR dupa anuntul de suspendare a exportului de citostatice: Problema este falsa

Reactie de la nivel european impotriva masurii de suspendare a exportului paralel de medicamente oncologice, anuntata de ministrul Sanatatii in scandalul lipsei tratamentelor. In timp ce Sorina Pintea spera sa rezolve pentru moment criza de medicamente, secretarul general al Asociatiei Distribuitorilor din Europa spune pentru Digi24 ca problema este una falsa, nesustinuta cu date concrete. Acesta vine si cu o solutie: reglementarea importului paralel, asa cum se intampla in toate tarile de pe continent, scrie digi24.ro.

Kasper Ernest, reprezentantul asociatiei distribuitorilor europeni: „Unul dintre lucrurile pe care am dori sa le vedem e sa incercam sa importam mai multe produse. Mai multi ani, ni s-a cerut sa facem importuri paralele in Romania, dar inca nu avem legea necesara emisa de minister. Romania e singura tara din Europa unde nu exista rambursare. Chiar si in Bulgaria, unde preturile sunt mai mici, importam in paralel produse mai ieftine din alte tari”.

Import paralel inseamna ca distribuitorii sa poata aduce in Romania medicamente pe care unii producatori refuza sa le puna pe piata din tara noastra din cauza pretului mic. Pentru ca importul nu este reglementat cum trebuie, daca distribuitorii romani ar importa medicamentele care lipsesc, pacientii ar trebui sa le cumpere cu pret intreg pentru ca statul refuza sa fie compensate. Discutii sunt inca de acum 6 ani, dar fara rezultat.

Intre timp ministrul Sanatatii a pus in dezbatere un proiect prin care vrea sa suspende exportul paralel pentru o perioada de 6 luni. Cifrele arata ca din 400 de medicamente, 60 au fost exportate in ultimul an.

Sorina Pintea: „Situatia nu e dramatica, dar poate deveni. Avem in acest moment 12 medicamente pe discontinuitate pe care le vom aduce pe nevoi speciale. Din aceste 12, 3 deja au intrat in tara, dar daca nu luam masuri, in trei luni putem sa ne trezim ca o sa avem 47 de medicamente sau 65 pe discontinuitate”.

Secretarul general al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Europa spune ca problema reala este pretul pe care Romania il practica la cumpararea de tratamente, cel mai mic din Europa. Din aceasta cauza in ultimii doi ani au disparut de pe piata din Romania aproape o mie de medicamente.

..

copyright © 2024 mesagerul.ro