Mesagerul.ro

10 legume pe care le poți cultiva în ghivece

10 legume pe care le poți cultiva în ghivece

Cultivați legume organice și sănătoase în ghivece indiferent de cât spațiu aveți.

Dacă aveți o curte mică sau un balcon, nu lăsați acest lucru să vă descurajeze să vă cultivați propriile plante proaspete. Există o mulțime de legume care nu numai că vor supraviețui, dar vor prospera atunci când sunt cultivate în ghivece. Și chiar dacă aveți o grădină mai mare, cultivarea legumelor în ghivece vă permite să le îngrijiți cu ușurință, să țineți la distanță buruienile și să controlați tipul de sol.

Rețineți că unele au nevoie de ghivece mai mari sau mai adânci decât altele, așa că, dacă spațiul dvs. este foarte restrâns, poate fi necesar să fiți mai selectiv cu privire la ceea ce alegeți din listă. Dar nu vă lăsați intimidați, încercați și în curând ați putea fi recompensat cu produse organice proaspete care nu numai că au un gust grozav, dar economisesc și câțiva lei.

1. Ardei iute și ardei dulci.

Soiurile mai mici vor crește cel mai bine în ghivece, așa că alegeți ardei iute și ardei de mărimea gustării în locul soiurilor mai mari, cum ar fi ardeiul gras. Există atât de multe soiuri din care să alegeți.

2. Salata verde si frunze de salată.

Salata verde este o alegere excelentă, deoarece puteți recolta câteva frunze la un moment dat și va continua să crească din nou. Rădăcinile puțin adânci înseamnă că nu are nevoie de un ghiveci foarte adânc. Dar dacă aveți spațiu pentru ghivece lungi sau largi, puteți cultiva câteva soiuri diferite pentru cea mai bună salată de frunze mixte.

3. Roșii.

Cultivarea roșiilor este ușoară și plină de satisfacții, dar pentru o cultură abundentă aceste plante au nevoie de soare și apă. Se descurcă bine în ghivece și recipiente, dar planta poate crește foarte înaltă, necesitând țăruși sau trestie pentru a susține tulpina. Deci, dacă nu aveți mult spațiu vertical, alegeți soiurile de roșii cu fructe mici mai stufoase.

Pe lângă apă și soare, plantele de tomate au nevoie de hrănire la fiecare două săptămâni. Există o mulțime de produse pentru furaje cu roșii ușor disponibile, asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetă.

4. Castraveți.

Gândiți-vă la castraveți ca la o viță de vie, planta va avea nevoie de ceva ca un spalier pentru a se cățăra. Chiar și soiurile mai compacte și mai stufoase au nevoie de spațiu și puteți fie să le permiteți să cadă peste marginea ghivecelor mai mari, fie să le antrenați să crească vertical. Au sisteme de rădăcină extinsă, așa că prosperă în ghivece mai mari.

5. Ridichi.

Ridichile mici de salată nu au nevoie de mult spațiu, așa că sunt legumele perfecte pentru oale, mai ales dacă spațiul este îngust. Ele cresc repede, așa că pentru a evita excesul, semănați semințele succesiv pe parcursul a mai multor săptămâni. În acest fel, veți putea recolta și pe parcursul mai multor săptămâni, ceea ce înseamnă că vă puteți bucura de a le adăuga la salate gustoase.

Păstrați vasele cu ridichi departe de cel mai aspru soare de vară, dar nu într-un loc complet umbrit.

6. Ceapă/ usturoi/ ceapă.

Toată familia de ceapă și usturoi poate fi cultivată în ghivece sau recipiente mici. Așadar, dacă spațiul este o problemă, creșteți ceapă de primăvară sau usturoi, deoarece vor funcționa bine în ghivece mai mici. Păstrați solul umed, iar ceapa este destul de ușor de cultivat, plus această legumă versatilă se păstrează bine, așa că nu trebuie să le mâncați pe toate imediat după recoltare.

7. Morcovi.

Trucul pentru a cultiva morcovi în recipiente este alegerea soiului potrivit. Unii morcovi lungi natural vor avea nevoie de recipiente foarte adânci. Dar dacă alegeți una dintre numeroasele soiuri de rădăcină mai scurtă, vă puteți bucura în continuare de morcovii cultivați acasă, chiar dacă nu aveți spațiu pentru ghivece mai mari și mai adânci.

Morcovilor le place pământul umed, bine drenat și precum ridichile, dacă semănați semințele la câteva săptămâni distanță, veți putea să vă recoltați recolta pe o perioadă mai lungă de timp, în loc să obțineți o recoltă excelentă dintr-o singură mișcare.

8. Chard, kale și majoritatea verdețurilor cu frunze.

Chard și kale sunt plante destul de rezistente, ușor de cultivat și nu au nevoie de un ghiveci foarte adânc. În plus, nu trebuie să lăsați mult spațiu între fiecare plantă, permițându-vă să profitați la maximum de spațiile mai mici, cum ar fi balcoane sau casete de ferestre. Alte legume cu frunze care pot crește în ghivece includ spanacul, cresonul și radicchio. Și deși nu sunt cel mai frumos aliment de crescut, beneficiile pentru sănătate ale acestor frunze sunt numeroase, așa încât corpul tău îți va mulțumi.

9. Mazăre.

Ca plantă cățărătoare, mazărea oferă o oportunitate excelentă de a adăuga o verdeață vibrantă verticală și flori frumoase, în spații precum balcoanele în care arbuștii sau copacii mai înalți sunt excluși. Au nevoie de un ghiveci de dimensiune decentă, precum și de ceva pe care să urce, cum ar fi un cadru de cățărare sau un spalier, dar altfel sunt ușor de crescut.

10. Cartofi.

Nu merită să crești o recoltă mică de cartofi într-o oală mică. Dar dacă aveți spațiu pentru un recipient mai mare, cartofii sunt o legumă ușor de cultivat, cu întreținere redusă. Deși este important să continuați să completați compostul pe măsură ce cresc, pentru a proteja planta de îngheț și pentru a încuraja dezvoltarea mai multor tuberculi.

S-ar putea să nu știți dar cartofii produc o floare frumoasă chiar înainte de a fi gata de recoltare. În acest timp, recipientul tău cu plante de cartofi va fi un plus decorativ încântător pentru curtea ta.

copyright © 2024 mesagerul.ro