Mesagerul.ro

700 de militari în Kosovo

700 de militari în Kosovo

NATO va trimite încă 700 de militari în Kosovo pentru a ajuta la înăbușirea protestelor violente

Șeful NATO, Jen Stoltenberg, a condamnat violența, spunând că „astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”. El a avertizat că trupele NATO „vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii din Kosovo”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că organizaţia militară va trimite încă 700 de militari în nordul Kosovo pentru a ajuta la înăbuşirea protestelor violente după ce ciocnirile cu etnicii sârbi de acolo au făcut 30 de soldaţi internaţionali răniţi.

„Am decis să desfășurăm încă 700 de militari din forța operațională de rezervă pentru Balcanii de Vest”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Oslo, după discuții cu premierul norvegian Jonas Gahr Store.

El a spus că NATO va „pune, de asemenea, un batalion suplimentar de forțe de rezervă într-o pregătire ridicată, astfel încât acestea să poată fi, de asemenea, dislocate dacă este necesar. Aceștia sunt pași prudenți”. Un batalion variază în mod obișnuit între 300 și aproximativ 1.000 de soldați. Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO, KFOR, este formată în prezent din aproape 3.800 de militari.

Marți, trupele KFOR de menținere a păcii au folosit garduri metalice și bariere de sârmă ghimpată pentru a consolida pozițiile într-un oraș din nord.

Trupele au închis clădirea municipalității din Zvecan, unde tulburările de luni au dus la creșterea tensiunilor, stârnind temeri de instabilitate și o erupție în hotspot-ul balcanic, pe fondul eforturilor sporite ale Occidentului de a rezolva o dispută care a înăbușit de mult.
Kosovo este o fostă provincie a Serbiei a cărei declarație de independență din 2008, Belgradul nu o recunoaște. Etnicii albanezi reprezintă cea mai mare parte a populației, dar Kosovo are o minoritate sârbă agitată în nordul țării care se învecinează cu Serbia.

Stoltenberg a îndemnat ambele părți să ia măsuri pentru detensionare, să se abțină de la „un alt comportament iresponsabil” și să revină la discuțiile susținute de UE privind îmbunătățirea relațiilor.

Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul și-au intensificat eforturile pentru a ajuta la soluționarea disputei Kosovo-Serbia, temându-se o instabilitate viitoare în Europa pe fondul războiului din Ucraina.

UE a spus clar atât Serbiei, cât și Kosovo că trebuie să normalizeze relațiile pentru a avansa în aderarea la bloc.

copyright © 2024 mesagerul.ro