9 februarie 1950 - a trecut la cele veșnice arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul

Fiu de preot, născut la Ruginoasa - Neamț, înmormântat în incinta Centrului Eparhial la Roman.
În Arhiva Eparhială am descoperit câteva documente personale ale arhiereului ILARION Băcăuanul – între care și un scurt memoriu de activitate, din care am selectat câteva lucruri importante din viața sa, suficiente însă pentru a putea alcătui un "portret în cuvinte" acum, când se implinesc 74 de ani de la trecerea sa în veșnicie.
„Sunt fiu de preot, născut la anul 1873, mai 14, în satul Ruginoasa, comuna Bozieni-Bals, județul Neamț. Cursurile primare le-am făcut la Scoala nr.1 Piatra Neamt. Am urmat ca bursier cursul Seminarului din Roman, pe care l-am absolvit la anul 1892. După reforma învățământului Seminarial la anul 1893, am trecut la cursul superior cu 8 clase al Seminarului “Veniamin” din Iasi, pe care l-am absolvit la anul 1897… am fost numit învățător în satul Marginea, comuna Războieni, judetul Neamt, apoi pedagog la Seminarul din Roman.
Prezentandu-ma la examen pentru bursa la Facultatea de Teologie din Bucuresti, la anul 1899 si reușind, am urmat cursurile acestei facultăți, 4 ani, iar la 17 februarie 1904 , am fost „proclamat cu distinctiune”, licențiat în teologie.
Fiind încă student în anul al 4-lea… am îmbrățișat viața monahală, în Sf. Episcopie a Romanului sub arhipastoria adormitului întru fericire episcop Gherasim Safirin. Pentru viața mea calugărească de supunere și ascultare cu smerenie, episcopul Gherasim, ca și succesorii săi, m-au apreciat intotdeauna cu distincțiuni…, iar după 10 ani de slujbe mănăstirești la Sf.Episcopie, m-a înaintat egumen al Mănăstirii Precista Mare din Roman.
La 6 iunie 1922 am fost ales de Sf.Sinod printre candidații la locul vacant de arhiereu cu titlul de “BĂCĂUANUL”. Majestatea Sa regele Ferdinand confirmandu-mă, am fost hirotonit arhiereu în Sf.Mitropolie din Iași, la 14 aprilie 1923. Oricât mă stingherește ideia de a scrie ceva despre activitatea mea, mărturisesc cu smerenie ca m-am nevoit sa fiu sârguincios și harnic, în toate funcțiunile ce le-am ocupat: învățător, pedagog, profesor suplinitor la Seminarul din Roman, egumen la Manastirea Precista Mare si arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
Ca arhiereu, am hirotonit 536 de candidați-diaconi și preoți-din patru eparhii: Basarabia (Hotin), Bucovina, Iași și Roman. Apoi, am sfințit zeci de biserici la sate și orase, nu numai în Eparhia Romanului, ci și în alte Eparhii, prin delegație…
Mai presus de toate m-am silit ca prin pilda vieții mele să îndrum pe calea Evangheliei poporul și pe cei în mijlocul cărora am trăit…”.
Între altele amintesc faptul că arhiereul Ilarion i.a fost naș de călugărie colegului său Visarion Puiu, viitor mitropolit, l-a hirotonit diacon pe viitorul patriarh Teoctist în biserica Precista Mare Roman pe 4 ian. 1937; a sfințit Mausoleul de la Mărășești, biserica din Stațiunea Slănic Moldova.
P. S. În semn de recunoștință și de cinstire a memoriei sale, menționez, că începând cu anul 2005 am inițiat o serie de manifestări cultural religioase, propunând Cons. Local Ruginoasa (și reușind) să fie declarat „Cetățean de Onoare” post-mortem, iar biblioteca comunală să poarte numele „Arhiereu Ilarion Mircea”.
Veșnică să fie pomenirea lui și amintirea sa din neam în neam!
Autor: Pr. Florin Tuscanu