BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Activism în Fontana di Trevi.

Activism în Fontana di Trevi.

Activiștii au turnat un lichid negru în mai multe fântâni celebre din Roma, pentru a protesta împotriva inacțiunii guvernului în privința schimbărilor climatice.

Activiștii pentru climă din Italia au înnegrit duminică celebra Fântână Trevi din Roma.

„Țara noastră este pe moarte!” au strigat activiştii, în timp ce turiştii care vizitau fântâna din centrul istoric al Romei făceau fotografii, aplaudau sau huiduiau.

Protestul a fost desfășurat de grupul activist european Last Generation (Ultima Generazione), care a spus că inundațiile care au ucis 14 persoane în nord-estul țării sunt „un avertisment”.

Activiștii s-au urcat în fântâna emblematică și au turnat în apă un lichid de carbon pe bază de legume.

În 20 de minute, protestatarii au fost scoși și escortați de poliție. Poliția a confiscat și bannerele, împodobite cu lozinci care protestează împotriva combustibililor fosili finanțați de guvern.

De ce au protestat activiștii la fântâna Trevi?

Last Generation a subliniat un raport al Băncii Italiei la începutul acestei luni care a constatat că 23% din casele italiene sunt expuse riscului de inundații, la un cost potențial de 3 miliarde de euro anual.

„În timp ce criza climatică bate la ușă, spărgând malurile râurilor și aruncând pești în străzi, guvernul italian reduce resursele pentru protecția solului” și nu reușește atenuarea schimbărilor climatice, a spus grupul. Protestul a avut loc în momentul în care prim-ministrul Giorgia Meloni a sosit în Emilia Romagna pentru a vizita zonele devastate de inundații, descrise ca fiind „cea mai proastă dintr-un secol după ce un debit ce în mod normal se acumula în șase luni a căzut în doar 36 de ore.”

Mattia, în vârstă de 19 ani, care a participat la protest, a spus că a făcut-o „pentru că tragedia oribilă care se întâmplă acum în Emilia Romagna este un avertisment în prealabil asupra viitorului negru care așteaptă omenirea”.

Va deteriora lichidul negru fântâna Trevi?

Grupul ecologist a spus că lichidul de carbon folosit pentru protest nu a deteriorat fântâna.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a spus: “curățarea va costa timp, efort și apă, deoarece aceasta este o fântână care folosește apă recirculată”.

„Acum trebuie să-l golim și să aruncăm 300.000 de litri de apă”, a spus el.

Cine sunt Ultima Generație?

Activiștii de mediu „Ultima generație” au început să desfășoare proteste pașnice, dar perturbatoare în Italia, anul trecut, înaintea alegerilor generale din țară, îndemnând politicienii din toate partidele să facă din schimbările climatice o prioritate.

În trecut, grupul a aruncat vopsea în celebra operă La Scala din Milano, a aruncat mâncare în sticla care protejează picturi celebre și a pulverizat vopsea portocalie pe fațada Senatului italian.

Protestele din Italia fac parte dintr-o serie de acțiuni în întreaga Europă pentru a concentra atenția asupra schimbărilor climatice.

copyright © 2024 mesagerul.ro