Mesagerul.ro

Adolescenți din Germania reținuți pentru un presupus complot de atac

Adolescenți din Germania reținuți pentru un presupus complot de atac

Adolescenți din Germania reținuți pentru un presupus complot de atac la piața de Crăciun.

Doi băieți de 15 și 16 ani au fost arestați de autoritățile germane, fiind suspectați că plănuiau un atac islamist militant la o piață de Crăciun sau o sinagogă.
Băiatul mai mic, un germano-afgan din orașul de vest Burscheid, a fost reținut după ce i-a fost percheziționată casa.
Gravitatea presupusului complot nu a fost imediat clar pentru autorități.
Se pare că poliția a intervenit pentru a fi în siguranță, deoarece băiatul identificase o oră și un loc.
„Părea foarte concret”, a spus ministrul local de interne Herbert Reul.
„Am primit un pont din străinătate despre posibile planuri pentru un atac care implică pe cineva din Renania de Nord-Westfalia și atunci a intervenit aparatul de securitate”.
Tânărul de 16 ani, descris ca fiind cetățean rus, a fost reținut în orașul Wittstock/Dosse din statul Brandenburg, din nord-estul Berlinului, sub suspiciunea că a pregătit presupusul complot.
Procurorii din cele două state vor prelua acum ancheta.
Dl Reul a spus că o anumită piață de Crăciun a fost convenită de pereche ca țintă, iar radiodifuzorul public WDR a raportat că vineri 1 decembrie a fost decisă ca dată.


Ceea ce nu este clar este unde ar fi trebuit să se desfășoare presupusul complot. Rapoartele inițiale se refereau la Köln, la sud-vest de Burscheid, dar surse germane au sugerat mai târziu că este orașul Leverkusen din apropiere.
Se spune că cei doi au făcut schimb de informații prin aplicația de mesagerie Telegram despre utilizarea dispozitivelor incendiare de casă sau a unei dube pentru a-și îndeplini planurile.
Presupusul complot de la o piață de Crăciun a adus în minte amintirile atacului din decembrie 2016 de la Berlin, când un jihadist a deturnat un camion și l-a împins într-o mulțime de pe Breitscheidplatz, provocând moartea a 13 persoane.
Arestările au apărut în timp ce șeful serviciilor de informații interne germane, Thomas Haldenwang, a avertizat că riscul atacurilor militanților islamiști este „real și mai mare decât a fost de mult timp” din cauza războiului Israel-Hamas.
Dl Haldenwang, care este șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a citat o varietate de grupuri care răspândesc ură, incitare și antisemitism, adăugând că a subliniat în mod repetat că un atac ar putea avea loc în Germania în orice zi.
Luna trecută, BfV a declarat că lucrează pentru a interzice sprijinul pentru Hamas și pentru o rețea pro-palestiniană numită Samidoun. Cu toate acestea, dl Haldenwang a spus că grupurile jihadiste precum Al-Qaeda și așa-zisul Stat Islamic sunt cele care exploatează situația pentru a transmite o poveste despre victimă musulmanilor din Occident.
El a avertizat că potențialul de atacuri asupra poporului și instituțiilor evreiești și israeliene, precum și asupra Occidentului în ansamblu, a crescut semnificativ.

copyright © 2024 mesagerul.ro