BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Turcia: Erdogan intră în "prelungiri".

Turcia: Erdogan intră în prelungiri.

Zeci de milioane de turci s-au prezentat duminică la vot la alegerile parlamentare și prezidențiale, alte milioane fiind eligibile să voteze în străinătate.

Ce am învățat până acum din rezultate:

1. Erdogan și cota de vot a partidului său a mai scăzut, dar este încă pe primul loc.

Acestea sunt primele alegeri prezidențiale în care Erdogan nu a câștigat în primul tur. Este deja un șoc pentru sistemul politic turc.

Președintele a avut rezultate mai bune decât se aștepta la alegeri, iar Alianța Populară condusă de partidul său și-a păstrat majoritatea în parlamentul de 600 de locuri al Turciei. Analiştii spun că asta îi oferă liderului turc un avantaj în turul următor, deoarece alegătorii ar putea dori să evite ca diferite facţiuni să conducă ramurile executive şi legislative.

2. Pregătește-te pentru o luptă rapidă și probabil murdară pentru al doilea tur de vot.

Susținătorii ambilor candidați de frunte nu au pierdut timpul în a-și lansa campania pentru voturi la scrutinul al doilea din 28 mai, iar analiştii sugerează că aceasta ar putea fi brutală.

Înainte de votul de duminică, Erdogan a criticat opoziția ca fiind susținută de Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau PKK. La un miting, el le-a arătat sutelor de mii de susținători ai săi un videoclip fals care pretindea să-l arate pe un comandant PKK cântând un cântec al campaniei opoziției.

3. Un partid de dreapta acum în poziție cheie pentru al doilea tur de scrutin.

Potrivit rezultatelor preliminare la alegerile prezidențiale, candidatul Alianței ATA, Sinan Ogan, va primi mai mult de 5% din voturi: asta este mai mult decât se prevedea să primească în sondajele preelectorale și înseamnă că va deveni un important personaj în al doilea tur de scrutin.

Ogan se află într-o poziție de putere acum, pentru a-și instrui alegătorii să voteze pentru oricare dintre cei doi candidați și, eventual, să numească următorul președinte al Turciei.

4. Susținătorii kurzi nu au ajutat opoziția să câștige alegerile.

O alianță de partide pro-kurde a obținut 66 de locuri în noul parlament, suficient pentru a le face al treilea bloc ca mărime. Dar nu a fost suficient ca opoziția să-l depășească numeric pe Erdogan.

Potrivit rezultatelor preliminare, AKP al președintelui în exercițiu și aliații săi și-au asigurat 321 de locuri în Adunarea Națională, în timp ce opoziția a câștigat 213, iar cele 66 rămase au mers către o alianță pro-kurdă.

5. Alegătorii din diaspora s-au împărțit după linii tradiționale de partid și de țară.

Peste 5 milioane de oameni de origine turcă trăiesc în Europa, iar voturile lor au avut un impact asupra rezultatelor. Aproximativ 3,4 milioane dintre ei sunt înregistrați pentru a vota în străinătate, față de 64 de milioane în Turcia.

„Nu au fost multe surprize la votul diasporei”, a declarat Paul Levin, directorul Institutului de Studii Turce al Universității din Stockholm, pentru Euronews. „Erdogan a rămas puternic în Germania și Franța, așa cum a făcut-o în 2018”.

copyright © 2024 mesagerul.ro