BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Atacul de cord influențat de sănătatea mintală

Atacul de cord influențat de sănătatea mintală

Oamenii de știință consideră că adulții tineri cu afecțiuni de sănătate mintală prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Studiul, care a implicat 6,5 milioane de oameni și a fost publicat în jurnalul Societății Europene de Cardiologie, a constatat că comportamentele legate de stilul de viață nu explică riscul crescut, dar boala mintală a fost un factor clar.

Pentru adulții cu vârsta între 20 și 30 de ani, a avea o tulburare mintală ar putea avea o creștere de până la trei ori a riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral, a arătat studiul.

Studiul a folosit baza de date a Serviciului Național de Asigurări de Sănătate din Coreea, care acoperă întreaga populație a Coreei de Sud.

Peste 6,5 milioane de persoane au fost supuse unor examene de sănătate la vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, între anii 2009 și 2021. Nimeni cu antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral nu a fost inclus în studiu.

Studiul a analizat asocierea dintre tulburările de sănătate mintală și riscul de a dezvolta infarct miocardic (atac de cord) și accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral care implică un cheag de sânge în creier.

Aproximativ 13% dintre participanții la studiu au avut cel puțin o tulburare mintală, iar dintre aceștia aproape jumătate au avut anxietate.

Mai mult de unul din cinci a avut depresie, iar unul din cinci a avut insomnie. Alții au avut o formă de tulburare somatoformă, tulburare de consum de substanțe, tulburare bipolară, schizofrenie, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate și tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

Cei cu orice tulburare mintală au avut o probabilitate cu 58% mai mare de infarct miocardic și un risc cu 42% mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei fără probleme de sănătate mintală.

„Problemele psihologice erau frecvente la adulții tineri și aveau legături puternice cu sănătatea cardiovasculară”, a spus autorul studiului, profesorul Eue-Keun Choi de la Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul.

„Descoperirile indică faptul că acești indivizi ar trebui să primească controale regulate de sănătate și medicamente, dacă este cazul, pentru a preveni infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

„În timp ce comportamentele stilului de viață nu au explicat excesul de risc cardiovascular, acest lucru nu înseamnă că obiceiurile mai sănătoase nu ar îmbunătăți prognosticul. Prin urmare, modificarea stilului de viață ar trebui recomandată adulților tineri cu tulburări mintale pentru a îmbunătăți sănătatea inimii”.

A existat o perioadă medie de urmărire de 7,6 ani, timp în care au existat 16.133 de atacuri de cord și 10.509 de accidente vasculare cerebrale.

Autorii au analizat orice asociere cu alți factori care ar putea crește riscul, inclusiv vârsta, sexul, hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul, fumatul, consumul de alcool, nivelul veniturilor și activitatea fizică. Acești alți factori nu au arătat o asociere cu un risc mai mare, au spus autorii.

Pentru persoanele cu PTSD, riscul de atac de cord a fost de peste trei ori mai mare decât pentru cei fără nicio afecțiune.

Acesta a fost de 2,61 ori mai mare pentru cei cu schizofrenie, 2,47 pentru cei cu tulburare de consum de substanțe și de 2,4 ori mai mare pentru cei cu tulburare bipolară.

Riscul de accident vascular cerebral a fost crescut pentru toate problemele de sănătate mintală, cu excepția PTSD și tulburările de alimentație, atât tulburările de personalitate, cât și schizofrenia reprezentând o creștere de aproximativ trei ori a riscului.

Depresia și insomnia au fost legate de riscuri mai mari de atac de cord și accident vascular cerebral la femei decât la bărbați.

copyright © 2024 mesagerul.ro