BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Atacuri chimice în Ucraina

Atacuri chimice în Ucraina

Rusia ar putea intensifica atacurile chimice în Ucraina, avertizează expertul.

Un expert a avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice „oribile” în Ucraina, îndemnând comunitatea internațională să condamne folosirea acestora.

Kremlinul spune că nu are nicio intenție să folosească arme chimice.

Duminică, Rusia a fost acuzată că a folosit fosfor în orașul asediat Bakhmut, iar Ucraina a difuzat imagini care pretind să arate că plouă pe pozițiile sale.

În timp ce fosforul nu este clasificat drept armă chimică în dreptul internațional, utilizarea lui împotriva zonelor civile este considerată o crimă de război conform Convenției de la Geneva din cauza „efectelor sale nediscriminatorii” și „traumatice”.

Fosforul creează incendii fulgerătoare care sunt incredibil de greu de stins. Dacă oamenii sunt loviți de substanța chimică, suferă arsuri îngrozitoare, care de fapt se accelerează dacă intră în contact cu apa.

Cu toate acestea, poate fi folosit în mod legitim de forțele militare pentru iluminarea nocturnă și paravanele de fum.

În ciuda faptului că este o „armă absolut îngrozitoare”, Hamish de Bretton-Gordon, un expert britanic în arme chimice, spune din perspectivă militară că poate avea „un succes incredibil” pe câmpul de luptă.

„A fost o armă preferată a regimului sirian”, a explicat el. „A fost folosit pentru a arde orașe și sate întregi din nord-vest „ca un fel de politică medievală a pământului pârjolit”.

Se presupune că bombele cu fosfor alb au fost folosite de forțele guvernamentale siriene care lucrează alături de generalul rus Serghei Surovikin, ca parte a intervenției militare a Moscovei din 2015 pentru a-l salva de rebeli pe liderul Bashar al-Assad.

După ce a comandat forțele ruse în războiul civil sirian, Surovikin, cunoscut sub numele de generalul Amaggedon, este acum responsabil de trupele din Ucraina.

„Ceea ce au descoperit rușii și sirienii este că poți lupta în mod convențional în orașe și orașe, dar nu ajungi decât atât de departe”, a spus de Bretton-Gordon pentru Euronews. „Odată ce îi faci dărâmături, este foarte dificil să-ți disloci inamicii. Oamenii se pot ascunde. Dar dacă arunci fosfor, ii arde”.

copyright © 2024 mesagerul.ro