Mesagerul.ro

Balena „spion”

Balena „spion”

Balenă „spion rusească” a fost observată în largul coastelor suedeze.

O balenă beluga acuzată anterior că spionează pentru marina rusă a fost văzută înotând lângă coasta suedeză duminică.
Balena albă, lungă de câțiva metri, a fost localizată pentru prima dată în urmă cu câțiva ani purtând un ham de cameră în apropierea Norvegiei, dând naștere suspiciunilor că a fost folosită pentru spionaj.

De atunci a fost poreclit Hvaldimir, combinând cuvintele hval (balenă în norvegiană) și prenumele comun rusesc Vladimir.

Când a fost văzut pentru prima dată în 2019, hamul balenei a fost echipat cu o bază pentru o cameră mică cu „Echipment St. Peterburg” imprimat pe cureaua de plastic.

Biologii care l-au găsit pe Hvaldimir au reușit să scoată hamul fixat în jurul capului său.

Direcția Norvegiană pentru Pescuit a speculat la momentul în care balena scăpase dintr-un incintă unde ar fi fost posibil antrenată de Marina Rusă, deoarece era obișnuită cu compania umană și s-ar apropia de nave.
Moscova nu a comentat niciodată în mod oficial acest caz.
Duminică, Hvaldimir a fost văzut lângă Hunnebostrand, în vestul Suediei, mai la sud decât prima sa apariție în 2019, potrivit Sebastian Strand al organizației OneWhale.

Hvaldimir s-a deplasat în direcția sudică mai repede decât ritmul normal, a spus Strand.

Strand a remarcat că balena se îndepărtează de condițiile pe care beluga le favorizează în mod natural - apele mai reci din Groenlanda și Arctica rusă și norvegiană.

Marea Barents și Atlanticul de Nord sunt zone strategice pentru marinele occidentale și ruse, care au plasat submarine în zonă.

„Nu știm de ce se mișcă atât de repede în acest moment”, a spus el, recunoscând căutarea lui Hvaldimir de a găsi un partener ar putea fi unul dintre posibilele motive.

"Ar putea fi hormoni care îl îndeamnă să-și găsească o pereche. Sau singurătatea, deoarece beluga sunt foarte sociale, el ar putea căuta pe alții", a spus el.

Hvaldimir pare să fi fost sănătos în ultimii ani, potrivit Strand, și se hrănește cu pești atrași de marile ferme de somon din Norvegia.

copyright © 2024 mesagerul.ro