Bebeluş cu ADN de la trei persoane, născut în Marea Britanie
Un copil s-a născut folosind ADN-ul a trei persoane pentru prima dată în Marea Britanie.
Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinți ai lor, dar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană - o altă femeie.
Autoritatea britanică pentru fertilizare și embriologie umană (HFEA) a declarat că „mai puțin de cinci” bebeluși s-au născut în Regatul Unit în acest fel, dar nu au fost furnizate alte detalii, pentru a le proteja identitatea.
Tehnica științifică este concepută pentru a preveni nașterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare.
Acestea sunt tulburări pe termen lung, genetice și adesea moștenite, care apar atunci când mitocondriile nu își îndeplinesc funcția de a produce energie pentru celulele din organism.
Aceste boli pot fi foarte grave și adesea fatale.
La copii, simptomele pot include o creștere slabă, tonusul muscular slab, slăbiciune, incapacitatea de a se dezvolta, spasme și o încetinire în curs sau o deteriorare lentă.
Unele familii au pierdut câțiva copii din cauza bolilor mitocondriale moștenite și noua tehnică, tratamentul cu donarea mitocondrială, care este o formă modificată de FIV, este văzută ca singura lor șansă de a avea un copil sănătos.
ADN-ul de la a doua femeie afectează doar mitocondriile și nu afectează alte trăsături cheie ale copilului, cum ar fi aspectul.
Cele mai recente constatări au fost raportate pentru prima dată de The Guardian în urma unei solicitări privind libertatea de informare.
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a permis în mod oficial terapia de înlocuire mitocondrială (MRT), atunci când HFEA a dat undă verde prudentă procedurii în 2017.