BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Bienala de Arhitectură din 2023

Bienala de Arhitectură din 2023

Veneția se pregătește pentru Bienala de Arhitectură din 2023, unul dintre cele mai importante festivaluri ale mediului construit din lume, care se va deschide publicului pe 20 mai. Spectacolul este setat să pună și să stârnească dezbateri în jurul unor întrebări mari.

Cea de-a 18-a ediție a expoziției internaționale se intitulează “Laboratorul Viitorului”. Curatorul Lesley Lokko, un academician, educator și romancier cu cele mai multe vânzări, spune că tema emisiunii a fost determinată de întrebarea „Ce înseamnă să fii un agent al schimbării?”

„În afară de dorința de a spune o poveste, problemele de producție, resurse și reprezentare sunt esențiale pentru modul în care o expoziție de arhitectură vine în lume, dar sunt rareori recunoscute sau discutate”, spune Lokko.

Aceste idei sunt prezentate în diferitele expoziții și pavilioane naționale din centrele expoziției din Giardini și Arsenale.

Iată ce să aștepți cu nerăbdare la Bienala Architettura 2023.

Platformă majoră pentru participanții africani

Pentru prima dată, Bienala pune creativii africani în centrul scenei; mai mult de jumătate din participanții la Bienale sunt fie africani, fie din diaspora africană.

Roberto Cicutto, președintele La Biennale di Venezia, descrie Africa ca un loc în care „cea mai mare parte a ceea ce se întâmplă în restul lumii ni se întâmplă deja”.

Cu cel mai rapid ritm de urbanizare din lume, acesta este un loc în care expansiunea neplanificată pune în pericol mediul și ridică întrebări despre impactul uman asupra planetei.

Întrebarea care se află în centrul expoziției este dacă dacă sau nu continentul unei populații în plină expansiune și o economie în expansiune rapidă poate deveni agentul schimbării.

În Pavilionul Central de la Giardini, Laboratorul Viitorului va expune 16 practici arhitecturale care „reprezintă o forță majoră distilată a producției arhitecturale africane și diasporice”, potrivit Lokko.

În expozițiile atât în locațiile Giardini, cât și în Arsenale vor fi tineri practicanți africani și din diaspora, numiți “Oaspeți din viitor”, ai căror activitate oferă o privire asupra practicilor de pionierat și a modurilor de a vedea lumea.

Pavilionul de Arte Aplicate se va concentra asupra modului în care arhitectura modernistă a fost folosită pentru a sprijini colonialismul și apoi a fost revendicată de arhitecții din Africa de Vest pentru a promova independența Ghanei.

 

Cea de-a 18-a ediție a expoziției examinează, de asemenea, cerințele arhitecturii asupra planetei și utilizarea resurselor. Spectacolul nu este doar o dezbatere conceptuală pe aceste teme, ci își propune să promoveze acțiuni concrete și necesare.

copyright © 2024 mesagerul.ro