BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Când și cum se vopsesc ouăle de Paște

Când și cum se vopsesc ouăle de Paște

Vopsirea ouălor de Paște este unul dintre cele mai îndrăgite și simbolice obiceiuri legate de sărbătoarea Paștelui. Acest act aduce în casele și inimile oamenilor o atmosferă de bucurie, speranță și tradiție. Iată când și cum se vopsesc ouăle de Paște:

Când se vopsesc ouăle de Paște:

Tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, cu o zi înainte de Vinerea Mare și două zile înainte de Învierea Domnului. Alegerea acestei zile nu este întâmplătoare, deoarece Joia Mare marchează momentul spălării picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos și Cina cea de Taină.

Cu toate acestea, în zilele noastre, multe persoane aleg să vopsească ouăle de Paște înainte de această dată sau chiar în ziua de Paște, menținând astfel tradiția și bucuria sărbătorii.

Cum se vopsesc ouăle de Paște:

 1. Pregătirea ouălor:
  • Ouale se spală bine și se degresează. Pentru a le degresa, se pot folosi puțin detergent de vase, după care se clătesc cu apă din abundență.
  • Ouale se pun la fiert într-o oală cu apă timp de 10-12 minute, la foc mic, pentru a preveni spargerea.
 2. Vopsirea ouălor cu vopsea comercială:
  • Vopseaua comercială se amestecă cu apă și oțet într-un vas. Se adaugă ouăle și se lasă timp de aproximativ un minut, după care se scot și se așază pe o hârtie absorbantă pentru a se usca.
  • Pentru a le conferi un aspect lucios, ouăle se ung cu ulei folosind o bucată de cârpă sau vată.
 3. Vopsirea ouălor cu ingrediente naturale:
  • Pentru vopsirea naturală a ouălor, se pot folosi ingrediente precum sfecla roșie sau foi de ceapă.
  • Pentru vopseaua din sfeclă roșie, se fierb două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă, la care se adaugă două linguri de oțet. Ouale se adaugă în soluția colorată și se lasă să fiarbă timp de aproximativ 4 minute.
  • Pentru vopseaua din foi de ceapă, acestea se fierb în apă timp de aproximativ o oră. Ouale se adaugă în soluție și se lasă să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. La final, pentru a le conferi un aspect lucios, ouăle se ung cu ulei.

Indiferent de modalitatea aleasă, vopsirea ouălor de Paște este un moment special în pregătirile pentru sărbătoare și aduce în casele oamenilor culoare și bucurie înaintea Învierii Domnului.

copyright © 2024 mesagerul.ro