Care țări europene au cel mai ieftin și mai accesibil transport public?
Un nou raport Greenpeace a dezvăluit situația transportului public în 30 de țări europene.
Grupul de campanie a clasat națiunile pe baza a patru criterii: simplitatea sistemelor lor de eliberare a biletelor, accesibilitatea biletelor pe termen lung, reduceri pentru grupurile dezavantajate social și cotele TVA. Raportul a analizat, de asemenea, capitalele individuale, evaluându-le pe baza acelorași categorii.
Fiecare capitală și țară a primit un punctaj din 100 de puncte posibile.
Luxemburg, Malta, Austria, Germania, Cipru și Spania s-au clasat pe primele locuri cu scoruri mari pentru bilete și reduceri ușor de utilizat. Tallinn din Estonia, Luxemburg și Valletta din Malta s-au clasat pe primele trei locuri în clasamentul orașelor.
Grecia, Croația și Bulgaria s-au aflat la capătul opus al listei, Bulgaria nu a obținut niciun punct în niciuna dintre cele patru categorii.
Când vine vorba de orașe individuale, Amsterdam în Țările de Jos, Londra în Marea Britanie și Dublin în Irlanda au obținut cel mai slab punctaj la cost și accesibilitate.
Orașele cu cele mai ieftine bilete lunare sau anuale în acest moment sunt Praga, Bratislava, Roma și Viena. În aceste locuri, costul este de aproximativ 0,85 EUR sau mai puțin pe zi după ajustarea nivelului prețului.
Madridul este, de asemenea, pe listă, dar numai temporar, cu o reducere de 60% la biletele lunare valabile până pe 30 iunie a acestui an. De asemenea, Spania a făcut gratuit trenurile regionale și de navetă pentru utilizatorii frecventi până la sfârșitul anului 2023, deși există unele restricții, inclusiv maximum patru călătorii pe zi.
Cele mai scumpe orașe din Europa au fost Londra, Dublin, Paris și Amsterdam. Biletele de aici vă vor costa mai mult de 2,25 EUR pe zi.
Poate transportul public gratuit să convingă oamenii să nu-și folosească mașinile?
„Nu susținem în mod explicit transportul gratuit”, spune Herwig Schuster, expert în transport pentru campania Mobility for All de la Greenpeace.
„Întotdeauna spunem că transportul ar trebui să fie accesibil, dar nu gratuit. Este în regulă dacă acest lucru se face în Luxemburg, care este o țară foarte bogată.”
În schimb, este mai ușor și mai corect pentru majoritatea țărilor să urmărească undeva în jur de 1 euro pe zi, dar încă există câteva valori aberante precum Luxemburg pe listă.
Tallinn a fost unul dintre primele orașe care a făcut transportul public gratuit pentru rezidenți în 2013 și a dus la o creștere cu 1,2% a cererii de când a fost introdus.