BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Cât primeşte un politician după expirarea mandatului în Parlamentul European.

Cât primeşte un politician după expirarea mandatului în Parlamentul European.

După alegerile europarlamentare din iunie, mulți politicieni români și-au încheiat mandatul în Parlamentul European. Cei care nu au fost realeși beneficiază de o indemnizație de tranziție, echivalentă cu salariul lunar pe care l-au avut în timpul mandatului.

Conform regulamentelor, această indemnizație poate ajunge până la 8.000 de euro lunar și este acordată pentru o perioadă cuprinsă între 5 și 24 de luni, în funcție de durata mandatului. De exemplu, cei care au servit un singur mandat vor primi indemnizație timp de cinci luni, totalizând 40.000 de euro, iar cei cu două mandate pot primi până la 80.000 de euro.

De exemplu:

  • Cei care au servit un singur mandat vor primi indemnizația timp de cinci luni, totalizând 40.000 de euro.
  • Cei care au avut două mandate pot primi până la 80.000 de euro.

Pe lângă indemnizația de tranziție, foștii europarlamentari beneficiază și de o pensie lunară de aproximativ 1.700 de euro, începând de la vârsta de pensionare. Valoarea acestei pensii crește proporțional cu durata petrecută în Parlamentul European.

În cazul comisarilor europeni, beneficiile sunt și mai mari. Aceștia câștigă aproape 250.000 de euro anual, iar după încheierea mandatului, primesc între 40% și 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pentru o perioadă de până la doi ani, în funcție de durata serviciului lor. De exemplu, un fost comisar poate primi o indemnizație de tranziție de până la 13.000 de euro pe lună.

Este important de menționat că aceste beneficii nu se aplică dacă politicienii ocupă alte funcții publice sau sunt învestiți în alte parlamente după expirarea mandatului european.

Toate aceste compensații financiare sunt suportate din bugetul Uniunii Europene, adică din contribuțiile statelor membre. Astfel, deși plecarea din Parlamentul European poate marca sfârșitul unei cariere politice, oferă în schimb oportunitatea unei tranziții financiare sprijinite pentru politicienii în cauză.

copyright © 2024 mesagerul.ro