Cea mai veche Biblie ebraică din lume se vinde cu 35 de milioane de euro.
Codex Sassoon s-a vândut cu unul dintre cele mai mari prețuri înregistrate vreodată pentru un manuscris la licitație și va fi expus la Muzeul ANU din Israel.
O Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani s-a vândut cu 38,1 milioane de dolari (aproximativ 35,23 milioane de euro), stabilind un record pentru cel mai valoros manuscris vândut vreodată la licitație.
Codex Sassoon legat de piele, care datează de la sfârșitul secolului al IX-lea până la începutul secolului al X-lea, este cea mai veche Biblie ebraică aproape completă despre care se știe că există deocamdată.
A fost vândut de Sotheby's din New York în urma unei bătălii de licitație de patru minute între doi ofertanți, a declarat casa de licitații într-un comunicat.
Biblia a fost cumpărată de Alfred H. Moses, un fost ambasador al SUA și președinte al Comitetului Evreiesc American, care o donează Muzeului Poporului Evreu ANU din Tel Aviv, Israel.
Explicând achiziția, Moses a spus: „Biblia ebraică este cea mai influentă carte din istorie și constituie piatra de temelie a civilizației occidentale. Mă bucur să știu că aparține poporului evreu”.
Codex Sassoon este unul dintre cele două codice, sau manuscrise, care conțin toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice care au supraviețuit în epoca modernă.
Este substanțial mai complet decât Codexul de la Alep și mai vechi decât Codexul Leningrad, alte două celebre Biblii ebraice timpurii, a spus Sotheby's.
Manuscrisul face legătura între Manuscrisele Mării Moarte, care datează încă din secolul al III-lea î.Hr., și forma modernă acceptată a Bibliei ebraice.
Este numit după proprietarul anterior, David Solomon Sassoon, care a trăit între 1880-1942 și a adunat cea mai importantă colecție privată de texte evreiești antice din lume.
Manuscrisul a fost scos la licitație pentru prima dată în mai bine de 30 de ani și avea o estimare înainte de vânzare între 30 de milioane de dolari (27 milioane de euro) și 50 de milioane de dolari (46 de milioane de euro).