Mesagerul.ro

Celulă stem recent descoperită oferă indicii despre un mister al cancerului.

Celulă stem recent descoperită oferă indicii despre un mister al cancerului.

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă stem în coloana vertebrală care pare crucială pentru a rezolva un mister de lungă durată: de ce mult mai multe celule canceroase se răspândesc la coloana vertebrală decât la alte oase ale corpului.

Atunci când cancerele de sân, plămâni și prostată metastazează în mai multe oase ale corpului, de trei până la cinci ori mai mult cancer apare în coloana vertebrală decât în membrele inferioare și superioare. Oamenii de știință cunosc această disparitate de zeci de ani, dar motivul ei a rămas neclar.

O teorie a susținut că diferențele de flux sanguin ar putea fi cauza. Dar noile descoperiri sugerează o alternativă care ar putea avea implicații pentru îngrijirea cancerului, operația de fuziune a coloanei vertebrale și osteoporoza, o boală care slăbește oasele care afectează aproximativ 10 milioane de americani.

Celulele stem sunt ca materiile prime ale organismului. Ele se pot diviza și forma mai multe celule stem sau se pot dezvolta pentru a ajunge la un destin mai specific, cum ar fi pielea, globulele roșii, neuronii sau oricare dintre cele 200 de tipuri de celule diferite din corpul uman.

În revista Nature, cercetătorii de la Weill Cornell Medicine și de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York raportează descoperirea a ceea ce au numit celule stem scheletice vertebrale în coloana vertebrală. Aceste celule produc o proteină care acționează ca un semnal „vino aici” pentru celulele tumorale, o descoperire care ridică noi posibilități de tratament.

„Previzăm că această descoperire va duce la țintirea acestor celule pentru a perturba funcția și, în cele din urmă, a reduce răspândirea cancerului la nivelul coloanei vertebrale”, a spus Matthew B. Greenblatt, unul dintre autorii studiului și patolog la Weill Cornell Medicine.

În munca de cinci ani, oamenii de știință au descoperit celulele mai întâi la șoareci, apoi la oameni. Celulele, care sunt responsabile pentru formarea osului la nivelul vertebrelor, apar pe măsură ce osul se întărește.

Pentru a demonstra rolul crucial al celulelor stem scheletice vertebrale, cercetătorii au dezvoltat un șoarece din care ar putea extrage o parte din ADN-ul acestuia. Folosind o enzimă, au eliminat o genă specifică care formează os din celulele stem vertebrale nou descoperite. Șoarecii cărora le-a fost îndepărtată gena prezentau defecte clare ale coloanei vertebrale, dovedind importanța noilor celule stem în formarea coloanei vertebrale.

Oamenii de știință au transplantat apoi celulele stem în mușchiul piciorului unui șoarece. Celulele transplantate au făcut noi oase în miniatură de la zero și au produs toate tipurile de celule scheletice care se găsesc în coloana vertebrală. Cercetătorii au ajuns la concluzia că celulele stem ale scheletului vertebral ajută la formarea coloanei vertebrale înainte de naștere, apoi ajută la menținerea acesteia după naștere.

Pentru a găsi aceleași celule stem la oameni, cercetătorii au studiat bucăți foarte mici de vertebre îndepărtate în timpul laminectomiilor, intervenții chirurgicale care eliberează presiunea asupra nervilor și măduvei spinării.

„Este foarte rar să găsiți o nouă celulă stem și acesta este unul dintre lucrurile care ne face entuziasmați de acest lucru”, a spus Greenblatt. „Credem că mai sunt multe de descoperit”.

„Când pacienții au metastaze ale coloanei vertebrale, asta se întâmplă de obicei spre sfârșitul liniei”, a spus Goodwin. Supraviețuirea medie, a spus el, este între 10 și 14 luni odată ce cancerul ajunge la coloana vertebrală, „unii pacienți supraviețuind mult mai puțin decât atât”.

În plus, descoperirea oferă o explicație pentru ce osteoporoza variază semnificativ în coloana vertebrală față de alte părți ale scheletului. Aceste cunoștințe ar putea ajuta medicii să adapteze tratamentul bolii atunci când apare la nivelul coloanei vertebrale.

copyright © 2024 mesagerul.ro