Mesagerul.ro

Cinci migranţi din Siria şi Afganistan, aduși în România ca parte a acordului Air Schengen 

Cinci migranţi din Siria şi Afganistan, aduși în România ca parte a acordului Air Schengen 

Cinci migranţi din Siria şi Afganistan au fost transferaţi în România din Germania şi Polonia, în baza Regulamentului Dublin, apoi au fost duși în Centrul de Cazare pentru Străinii Luaţi în Custodie Publică Otopeni, a anunțat vineri, 9 februarie, Inspectoratul General pentru Imigrări. 

„La data de 7 februarie, poliţiştii de Imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti – Serviciul Depistări şi Combaterea Şederii şi Muncii Ilegale a Străinilor au introdus în Centrul de Cazare pentru Străinii Luaţi în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul României, cinci persoane, trei din Siria şi două din Afganistan, care au fost transferate din Germania, respectiv Polonia, în baza Regulamentului Dublin”, au declarat reprezentanţii IGI, potrivit news.ro. 

La ieşirea din ţară, pe numele acestora va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Elveției, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, actualizată. Autoritățile nu au precizat dacă aceștia sunt primii migranți aduși în România ca parte a acordului Air Schengen sau au mai fost aduși și alții. Ce este Regulamentul Dublin Ministrul de interne Cătălin Predoiu a declarat la începutul anului că în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu România și Bulgaria pentru aderarea parţială la Schengen s-a decis un termen fix până la care migranții din Siria și Afganistan pot fi aduși în România și că este în interesul României ca Regulamentul Dublin să fie respectat, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”. 

Regulamentul Dublin prevede că prima țară din Uniunea Europeană în care intră un migrant este responsabilă pentru gestionarea cererii sale de azil, iar Predoiu a insistat că România nu acceptă condiţii suplimentare legate de refugiaţii afgani şi sirieni. Mai precis, vom prelua numai migranții pentru care România a fost prima ţară de intrare în UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin. Condițiile Austriei pentru Air Schengen din martie Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Sursa: News.ro, Libertatea.ro

copyright © 2024 mesagerul.ro